Jag får ut cirka 8 000 kronor efter skatt. Vi har ett hus som står på min man och det är värt ungefär 900 000 kronor brutto idag. Om han går bort får jag väl ge bort en fjärdedel till hans bröstarvingar. Att sälja huset kostar i dagsläget omkring 40 000 kronor i mäklaravgift. Och om man räknar bort vinstskatten så innebär det att det inte blir så mycket kvar, som jag ska klara mig på tillsammans med min pension.
Hur tycker du att vi ska göra eller skriva, så vi blir någorlunda nöjda?
Om sedan dessa två barn vid din makes frånfälle inte kan tänka sig detta, har de enligt lag möjlighet att trots testamentet utkräva sitt halva farsarv, den del vi benämner laglotten.
Skulle du vid din makes bortgång inte längre anse dig behöva det skydd testamentet ger dig, har du full frihet att avstå från detta och istället låta de två särkullbarnen omgående få ut sitt fulla farsarv.
Om er sammantagna nettoförmögenhet vid din makes frånfälle skulle vara 800 000 kronor skulle du utan ett skydd i form av ett testamente först erhålla din giftorättshälft 400 000 kronor. Av resterande 400 000 kronor, som då utgör själva arvet från din make, skulle du via era två gemensamma barn ärva 200 000 kronor och resterande 200 000 kronor utgör då särkullbarnens farsarv.
Skulle det däremot finnas ett testamente till din förmån skulle detta innebära att särkullbarnen som mest skulle kunna få ut 100 000 kronor. Som synes är ett testamente att likna vid en värdehandling och i detta fall skulle detta vara värt 100 000 kronor för dig.