Jag får kraftig huvudvärk och smärta i öronen då jag är i buller. Det räcker med att höra andra människor prata i samma rum, ljud från en radio, TV eller en tvättmaskin, så känns det som om huvudet exploderar.
Jag vågar inte prata om detta med någon för de gånger jag gjort det märker jag att de inte förstår, tycker jag är osocial och sedan undviker mig. När det är som besvärligast brukar jag använda öronproppar men jag får ont i öronen av dem så jag klarar inte det en längre tid.
Vad är det som är fel på mig? Jag är 39 år och tycker att mitt problem nu är så jobbigt att jag inte står ut längre! Ibland sitter jag bara i ett tyst rum och gråter och tror att livet är slut.
Min läkare på vårdcentralen tror att jag är utbränd men jag tror inte att jag varken är utbränd eller deprimerad för jag älskar mitt arbete och har inga andra problem.
Jag har varit hos öronläkare som gjort en hörundersökning och jag hör normalt. Finns det någon hjälp att få eller har du något annat råd för hur jag kan leva med mitt problem lättare?
Ljudöverkänsligheten är, precis som du beskriver, en känsla av att inte stå ut med vardagliga ljud som hela tiden finns omkring oss, till exempel olika hushållsmaskiner, höga röster och vibrationer från grannar i lägenheter. Man får svår smärta i öronen. På medicinskt språk kallas detta tillstånd hyperacusis (hyper=”mer än normalt” och acusis=hörsel).
Man tror att orsaken till ljudöverkänsligheten beror på att olika biologiska filter i vårt nervsystem är “felinställda” så att inte ovidkommande ljud sorteras bort. Det är vanligt att det förkommer i kombination med tinnitus, det vill säga pipljud i örat, men om jag förstår det rätt har du inte detta problem.
En typ av behandling som verkar fungera är TRT (tinnitus retraining therapy) vilket innebär är att man med professionell hjälp på en hörselvårdsavdelning får träna sig att långsamt acceptera allt högre bakgrundsljud tills man når normal förmåga att filtrera bort dessa ljud.
Nervsystemet måste alltså “tämjas” och därför ska du helst inte använda hörselproppar eftersom det ger motsatt effekt, det vill säga motverkar att nervsystemet lär sig acceptera ljuden. Behandlingstiden är lång, ofta ett år eller mer, men om man bara lider av hyperacusis, och inte samtidig tinnitus, verkar effekten med denna metod komma betydligt snabbare. Din öronläkare kan ordna en remiss till en hörselvårdsavdelning.
Som självträning kan man lyssna på musik som inte varierar allt för mycket i styrka, ungefär en timme varje dag i hörlurar med bra kvalité. Passet kan delas upp i två gånger 30 minuter. Man ökar volymen lite i små steg var tredje gång, men om man upplever smärta och obehag måste man gå mera långsamt fram.
Ibland gör vi allt för att undvika vissa ljud och när vi inte kan det blir kroppen stressad och upplevelsen av ljuden förstärkts ytterligare. Det blir en ond cirkel. Om det är så har det visat sig att kognitiv beteendeterapi hos en psykolog kan hjälpa. Där har man sett att om man lär sig att slappna av i bullriga miljöer så blir ljuden mindre jobbiga.
Ibland kan läkemedel mot depression prövas vid dessa tillstånd med gott resultat och effekten är sannolikt att kroppen slappnar av mer och att ljudtåligheten därmed ökar.
Det finns alltså hopp om att du ska kunna bryta den negativa spiralen och bli herre över din ljudöverkänslighet. Kontakta din vårdcentral eller din öronläkare för remiss till hörselvårdsmottagning!