Är uppdelningen efter skilsmässan rätt?

Efter 40 års äktenskap beviljades vi skilsmässa för två år sedan. Min exmake menar nu att boskillnad är gjord på rätt sätt då han tagit...

Efter 40 års äktenskap beviljades vi skilsmässa för två år sedan. Min exmake menar nu att boskillnad är gjord på rätt sätt då han tagit över alla lån och ägandet av våra två fastigheter. Frågan om lösöret är nästan klar och allt är delat i samförstånd. Men ska inte tingsrätten ta del av boskillnaden vad gäller fastigheterna eller är det så här enkelt? Jag känner mig inte på något vis lurad men vill att allt ska gå rätt till.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det är inte fråga om någon boskillnad er emellan utan en bodelning. Enligt lag är ni skyldiga att upprätta ett bodelningsavtal och detta avtal ska upprättas i skriftlig form samt undertecknas av er båda. Har detta inte skett har i juridisk mening inte heller någon bodelning ägt rum.

Om din makes påstående, att fastighetslånen också motsvarade fastigheternas skiftesvärde, kan jag inte avgöra utifrån dina rader. Men för att räkna fram skiftesvärdet för en fastighet ska man utgå från dess marknadsvärde minskat med den i fastigheten latenta skatteskulden, vilken övertas av din exmake, samt ett fiktivt mäklararvode. Man får naturligtvis även ta hänsyn till de till fastigheten hörande lånen som din make tar över.

Om ni redan har upprättat en skriftlig bodelningshandling finns det dock inget krav från lagstiftaren att denna ska registreras vid tingsrätten men kan frivilligt ske om ni till exempel vill säkra bevisning inför en eventuell framtida tvist eller för att skapa skydd mot era respektive borgenärer.

Scroll to Top