Hur blir min begravning?

Jag har sedan länge gått ur Svenska kyrkan. Vad är det som gäller vid min begravning? Vad bör barnen tänka på? Vad kostar det? Hur...

Jag har sedan länge gått ur Svenska kyrkan. Vad är det som gäller vid min begravning? Vad bör barnen tänka på? Vad kostar det? Hur görs arrangemangen kring begravningen nu när jag inte är medlem i Svenska kyrkan? Vad kostar det att bli medlem? Jag har inga tillgångar.

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Är du inte med i Svenska kyrkan så har du egentligen inte rätt till en begravning enligt kyrkans ordning. Men ibland kan de anhöriga tillsammans med prästen i aktuell församling besluta att man i alla fall ska genomföra en kyrklig begravning och då tillkommer en kostnad för detta. Priset varierar från en församling till en annan.

En annan variant är att man väljer att inte ha någon begravningsakt över huvudtaget. Det är alltid en läkare som skriver dödsbeviset och han skickar det till Skatteverket som sedan i sin tur utfärdar det intyg som behövs för att man ska få kremera och gravsätta stoftet efter den avlidne.

Det finns inga regler hur en begravning ska gå till. Och man har ingen skyldighet att anordna en begravning. Om man önskar så kan den döde föras direkt från hemmet, sjukhuset eller bårhuset till krematoriet eller kyrkogården.

De anhöriga beslutar om de vill ha en minnestund och hur den i så fall ska se ut. Begravningsakten behöver inte alls utföras av en präst – utan det kan vara en släkting eller vän som tar hand om detta och då kallar man det borgerlig begravning.

Minnesstunden kan man till exempel hålla i hemmet för att hedra den döde på det sätt man tycker känns bäst och mest rätt.

Kyrkoskatten varierar från kommun till kommun. Finns det inga pengar till de nödvändiga utgifterna i samband med begravning kan dödsboet ansöka om ekonomisk hjälp från kommunen.

Jag råder dig att du helt enkelt pratar igenom detta med dina barn så att de vet hur de ska förhålla sig den dag det blir aktuellt. Det är alltid bra att få veta sin närståendes önskemål kring begravningen och likaså att man diskuterar den ekonomiska aspekten. Kan man inte prata med varandra av olika skäl – då kan man istället skriva ner sina önskemål.

På internetsajten www.privataaffarer.se/familjeekonomi/200902/vem-betalar-begravningen hittar du mer information.

Scroll to Top