Men jag funderar lite hur det kommer att fördelas när mannen avlider. I testamentet står “att den överlevande skall med fri dispositionsrätt be-komma all den först avlidnas egendom” och “efter bägges frånfälle skall all egendom lika fördelas mellan våra arvingar enligt lag”.
Hur tolkas det? Görs en kvotering där man tittar på hur mycket var och en ägde vid kvinnans frånfälle. Eller delas det lika mellan respektive sys-kon. Vid bouppteckningen när kvinnan avled, så redovisades all egendom och bådas konton noggrant. Jag tycker ändå att testamentet verkar lite “luddigt”.
Det sägs i testamentet att kvarlåtenskap ska delas lika enligt lag och det uttrycket hade kanske passat in om de hade varit gifta istället för sambor eftersom kvarlåtenskapen efter den sist avlidne maken då vanligtvis delas lika mellan de två släktsidorna.
Men eftersom det står “enligt lag” blir man onekligen undrande över vad som menas. Hade uttrycket “lika fördelas” utelämnats, så hade lagen inne-burit att det blivit en kvotdelning och inte en likadelning mellan varderas släktsida. En kvotdelning hade då utgått från hur stor del arvet från den först avlidna sambon motsvarade i förhållande till den efterlevandes sammanlagda förmögenhet.
Vad som nu återstår att göra är att via en testamentstolkning försöka ut-röna vad samborna egentligen avsåg med sin skrivning och detta är kanske inte helt lätt om det inte finns någon som kan styrka vad de avsåg.
Rent spontant skulle jag, utan att känna till de avlidnas relationer till den andres släktarvingar, tycka att det kanske vore märkligt om den för-mögnare av de två samborna avsåg att utav sin kvarlåtenskap gynna den andre sambons släktsida.
Men det kan naturligtvis även vara så att de rent faktiskt såg sig som gifta och därför också önskade att fördelningen efter dem skulle ske på samma sätt som för gifta. Ja, som du förstår av dessa rader är jag inte man att ge svaret på vad som avsågs! Kanske kan den som var behjälplig med testamentet eller de två testamentsvittnena ge vägledning.