Vad är Gianottis sjukdom?

Jag skulle vilja veta vad Gianottis sjukdom är. Min son på 2 år fick detta strax före sommaren. Han hade röda konstiga utslag i ansiktet...

Jag skulle vilja veta vad Gianottis sjukdom är. Min son på 2 år fick detta strax före sommaren. Han hade röda konstiga utslag i ansiktet och på ryggen i fem veckor. Först trodde man på vårdcentralen att det var myggbett, sedan ändrade man sig till vattenkoppor, men det kliade inte och det blev bara mer och mer utslag fast vi höll honom inne.

Jag begärde att få remiss till hudkliniken och de gjorde nästan ingen undersökning alls utan sa bara att det är Gianottis sjukdom och att det läker själv. Jag vet inte om att något annat barn än min son haft detta. Skulle vara tacksam för en förklaring kring sjukdomen.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Tillståndet din son drabbades av kallas Gianotti-Crostis syndrom. Med syndrom menas att flera olika sjukdomstecken hör ihop och finns samtidigt vilket gör att läkaren kan ställa den exakta diagnosen. Din sons tillstånd är ganska ovanligt och det drabbar barn upp till sex års ålder.

Det utvecklas 1-4 millimeter röda upphöjningar på huden som nästan kan likna vattkoppor. Oftast sitter de på kinderna eller på bålen (det vill säga bröst, rygg, buk, bäcken) och ibland även på armar och ben. Skillnaden mot vattkoppor är att vattkoppsblåsorna kliar medan Gianotti-utslag oftast inte har någon klåda alls och barnet är helt opåverkat i övrigt trots att det kan se mycket oroväckande ut.

Tillståndet i sig är helt ofarligt och de flesta blir av med hudutslagen på en månad. I enstaka fall tar det upp till två månader. Man behöver inte behandla med något speciellt läkemedel eller salva.

Den allra vanligaste bakomliggande orsaken är en beskedlig virusinfektion som kan ge förkylningstecken. Ibland kanske man kan dra sig till minnes att barnet haft en sådan infektion några veckor före.

I sällsynta fall kan det dock vara orsakat av gulsotsviruset hepatit B eller av en annan virusinfektion som kallas Epstein barr-virus (samma som orsakar körtelfeber). Det kan därför rekommenderas att man, när sjukdomen konstateras, tar blodprov för att utesluta dessa båda sjukdomar, eftersom de kan kräva behandling och uppföljning.

Själva hudutslagen smittar inte, men den bakomliggande sjukdomen kan smitta. För er sons del rekommenderar jag därför blodprovtagning för hepatit B för att kunna utesluta detta som bakomliggande orsak.

Scroll to Top