Hur kan jag minska risken för njursten?

Jag är en 46-årig prenumerant som skulle vilja veta vad jag kan göra för att slippa njursten. Jag fick njursten för tre år sedan och...

Jag är en 46-årig prenumerant som skulle vilja veta vad jag kan göra för att slippa njursten. Jag fick njursten för tre år sedan och har haft njur-stensattacker flera gånger om året. Senaste månaden hände det två gånger. Det gör så fruktansvärt ont och man blir helt hjälplös.

Förr sökte jag alltid på akuten men nu försöker jag klara det själv. Jag fick stolpiller Diklofenak men de hjälpte inte, så nu tar jag stolpiller Spasmofen. Tyvärr så jag alltid trött och illamående av medicinen men oftast går värken över ganska snabbt, så jag får väl stå ut med illamåendet.

En väninna har berättat att hon läst, att man kan få hjälp genom att ändra kosten och därmed minska risken för njursten. Men på vilket sätt jag ska göra det? Jag har frågat på min vårdcentral men de sa att de inte visste. Jag försöker äta nyttigt enligt GI-metoden. Jag hoppas att du har något svar på min fråga.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det viktigaste är att ta reda på vad i din urin som gör att du så lätt bildar stenar. Det går att göra på två sätt. Om du har lyckats få tag på en njursten du kissat ut kan den lämnas till doktorn för mineralanalys där man kan se vilka salter i urinen som är i obalans. Ett annat sätt är att samla urin under ett dygn och få en mineralanalys gjord på denna.

Det allra viktigaste för den som ofta har njursten är att dricka mycket för att späda ut urinen, gärna tre liter vätska per dygn. Det är extra viktigt om det är varmt och man svettas eller har feber. På natten koncentreras urinen och därför är det bra om du tar ett extra glas vatten innan du lägger dig på kvällen.

När det gäller kosten så vet man att det är bra att inte salta på maten för mycket. Man anser att saltmängden bör understiga två gram per dygn.

Nya studier i USA visar att den så kallade DASH-dieten, som också an-vänds för att sänka högt blodtryck, hjälper mot återkommande njurstenar. DASH-dieten har också visat sig minska risken för stroke och hjärtsjukdom.

DASH-dieten består av rikligt med frukt, grönsaker, fettsnåla mjölkpro-dukter, grova sädesslag, men undvika söta drycker samt rött kött eller köttfärsprodukter. Så till viss del äter du redan enligt DASH-metoden när du använder dig av GI-metoden. Man tror att DASH-dieten gör att salt-halten i urinen minskar och att halten av citronsyra i urinen ökar. Detta gör det svårare att bilda stenar.

Personer med gall- eller njurbesvär ska inte heller äta rabarber eftersom de innehåller oxalsyra, som kan öka besvären.  Det kan vara svårt att följa en diet noggrant och en dietist kan ge mer stöd och även information om DASH-dieten. Det går också att läsa mer på www.dashlogg.se eller www.hjart-lungfonden.se på internet. Remiss till dietist kan du få av din vårdcentralsläkare.

Spasmofen i form av stolpiller är en smärtstillande och muskelavslapp-nande medicin. Illamående är en vanlig biverkan. Värt att tänka på är att den endast ska användas vid synnerligen svår smärta och endast tillfälligt, eftersom det är ett narkotiskt preparat och har en mycket stark vanebil-dande effekt. Man kan inte heller arbeta eller köra bil en tid efter att man tagit den medicinen.

Be om en remiss till en njurläkare som kan hjälpa dig med att bestämma vad som orsakar dina njurstenar. Sannolikt kan eventuella kvarsittande njurstenar behöva behandlas, till exempel med stötvågsbehandling, innan förebyggande diet eller mediciner sätts in.

Scroll to Top