Min pojke har ständigt ont i magen

Min son är 6 år och har sedan några månader mer eller mindre ständigt ont i ma-gen. Graden av ont varierar från lite ont till...

Min son är 6 år och har sedan några månader mer eller mindre ständigt ont i ma-gen. Graden av ont varierar från lite ont till jätteont, men det är ytterst sällan eller aldrig som han inte har ont alls.

Eftersom han tidigare varit laktosintolerant (efter en maginfluensa för ett par år sedan) och då blev bättre av laktosfri kost i sex månader var det naturligtvis det första vi tänkte på. Laktosfritt har dock inte hjälpt denna gång, även om det blev något bättre. Nu provar vi, på barnklinikens inrådan, helt mjölkfritt sedan en vecka. Sonen har dock fortfarande väldigt ont.

Jag förstår att det kan ta tid att utreda vad det kan vara men jag känner mig väl-digt orolig. Kan det vara något mycket mer allvarligt än allergi/överkänslighet? Det är hemskt att han måste ha så ont och jag är bekymrad över att tiden bara går när allergiutredningarna pågår. Om det inte skulle vara allergi, vad kan det vara då?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår din oro och frustration. Det är svårt att se sitt barn må dåligt och inte vara säker på varför och därmed inte heller kunna påverka bakomliggande orsaker.

En tröst kan vara att magont hos barn är mycket vanligt och det kan bero på många olika orsaker, de flesta dock helt ofarliga men ibland ändå besvärliga för barnet. Ett problem är att barn upp till 6-7 års ålder inte alltid kan berätta på vilket sätt de har ont eller var det gör ont i magen vilket gör det svårare att komma un-derfund med.

Det är bra att ni nu börjat med helt mjölkfri kost eftersom detta är en så pass vanlig orsak att det först och främst måste uteslutas och resultatet av detta vet du när du läser svaret i tidningen. Det kan vara så att ditt barn har ärvt en dålig för-måga att bryta ner mjölksocker och att det gav sig tillkänna efter en maginfluensa.

Det är ganska vanligt att man även utan ärftlighet kan drabbas av övergående besvär för nedsatt nedbrytning av mjölksockret, till exempel efter en maginfluensa. De som har ärvt en dålig förmåga at bryta ner mjölksocker brukar ofta få varaktiga besvär av detta i din sons nuvarande ålder.

Det kan också vara en allergisk reaktion mot själva äggviteämnet i komjölk. Så-dan komjölksallergi är vanligast upp till 2-3 års ålder men förekommer även hos skolbarn. Symptomen på komjöksallergi brukar vara buksmärtor ibland med lös avföring eventuellt även med blod och slem.

Det är därför som barnkliniken har givit rådet att pröva strikt komjölksfri kost under några veckor vilket är den enda helt säkra metoden för att kunna utesluta denna orsak.

Det kan vara svårt att utesluta mjölk helt ur kosten på egen hand och en dietist från barnkliniken brukar kunna ge bra råd om hur man ska gå tillväga för att vara säker på att lyckas. Det vanligaste är att barnets besvär försvinner efter 1-2 veckor då alla mjölkämnen försvunnit ur kroppen.

Efter ungefär en månad brukar man rekommendera att man via barnkliniken ger barnet små mängder komjölk och ser om man kan framkalla besvären igen. Om besvären då kommer tillbaka, vilket kan dröja upp till en vecka, så kan man sä-kerställa att komjölken är orsaken.

I annat fall tycker jag det finns anledning att utreda saken vidare hos barnläkare. Har din son några tecken på förstoppning eller är avföringen extra lös? Kronisk förstoppning är ett vanligt besvär hos vissa barn och kräver att man är särskilt noggrann med regelbundna matintag och toalettvanor. Det är viktigt att han berät-tar hur han har det med avföringen.

Glutenöverkänslighet, magkatarr och inflammation i tunn- eller tjocktarm är sa-ker som behöver uteslutas hos barnläkaren. Psykologiska orsaker till magont hos barn är väldigt vanliga och man ska vara öppen för att förändrade familjeförhål-landen, skolstart eller mobbningsproblem kan vara nog så viktiga orsaker till magbesvär.

Jag förstår att du oroar dig för en allvarlig sjukdom hos din son. Det är naturligt att tänka så, men allvarliga sjukdomar som tumörsjukdomar är mycket ovanliga hos barn och brukar också märkas på andra sätt än magont, till exempel kraftig viktnedgång, blodbrist och trötthet.

Scroll to Top