Hur gör vi som inte tål fiberrik kost?

Jag har just läst den förnämliga Hälsospecialen i HJ nr 40. Slås av att ett ökat fiberintag underlättar när det gäller många magbesvär. Men för...

Jag har just läst den förnämliga Hälsospecialen i HJ nr 40. Slås av att ett ökat fiberintag underlättar när det gäller många magbesvär. Men för mig (och för många flera vad jag kan förstå) så funkar det precis tvärtom med fibrer. Magen blir irriterad, det uppstår knip, gaser och matsmältningsproblem, ofta diarréer också. Känns som om man bara är hänvisad till “onyttig” mat. Finns det “snälla” fibrer också, eller vad ska vi med dessa besvär ta oss till?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Tack för att du skrev om detta! Du har helt rätt att vi alla är olika individer liksom våra magar är olika. Vi behöver alla fibrer som gör att tarminnehållet blir mjukare och lättare kan passera genom att det binder vatten. Därför är det viktigt att också dricka mycket vatten så fibrerna fyller sin funktion. För den som har känslig mage kan för mycket fibrer ge just de problem som du beskriver med gas, kramper och eventuell diarré.

Man får då så kallad “ballongmage”. Många misstolkar nog magens signaler och äter mer fibrer i hopp om att magen ska må bättre. Det beror på att fibrer inte bryts ner i tunntarmen utan kommer ut i tjocktarmen där de jäser och bildar gaser.

Det samma händer när vi äter fort och tuggar för lite, vilket gör att magen protesterar högljutt för att den får jobba med obearbetad mat. Det gäller speciellt när det gäller fiberrik mat. Det kan bli stora förbättringar bara genom att man äter långsamt och tuggar noggrant.

Om besvären fortsätter, trots mindre fibrer och bättre tuggning, är enda sättet att hantera denna situation att helt sluta med fiberkost, som fullkornsbröd, müsli, men även kål, lök, ärtor, bönor som ger gasfylld tarm. Sedan kan man lägga till fiberkost i små portioner för att se hur mycket man tål och det kan också skilja mellan olika typer av fibrer. Många blir bättre genom att äta saktare och tugga mycket noggrant.

Man behöver dock inte ta till onyttig mat för att få magen lugnare. Exempel på bra mat som innehåller mindre fibrer är skalad frukt, vissa grönsaker som tomater, gurka och sallad, kokta rotfrukter samt ris och pasta. Man ska dock undvika fullkornspasta och råris och även komma ihåg att exempelvis light-drycker, en del godis och tuggummi utan vanligt socker innehåller ämnen som tarmen inte kan bryta ner och då bildas det gas som också ger liknande besvär som om man äter för mycket fibrer. Mat från djur som kött, fisk, mjölkprodukter och ägg innehåller inga fibrer.

Man får alltså prova sig fram och se vad just ens egen mage mår bäst av. En del magar tål inte fibrer, en del tål inte mjölk, en del mår inte bra av vitlök osv. De flesta människor, men inte alla, mår dock bäst av vältuggad fiberrik kost kombinerat med rikligt med vatten. Vi bör också försöka göra måltiden till en lugn och fin stund, för det älskar magen!

 

Scroll to Top