Vem ärver vad när någon av oss avlider?

Vi är gifta och sammanboende sedan 30 år. Vi har inga gemensamma barn, men jag har två vuxna barn och min hustru har också två...

Vi är gifta och sammanboende sedan 30 år. Vi har inga gemensamma barn, men jag har två vuxna barn och min hustru har också två vuxna barn.

Vi har i ett inbördes testamente klargjort att vår yttersta vilja är att den av oss som överlever den andra ska ha rätt att bo kvar i orubbat bo samt ärva alla tillgångar oavsett om det är frågan om hus, bilar, lösa inventarier eller kontanter. Vi har också uttryckt vår yttersta vilja att bröstarvinge ska avvakta med att begära sin laglott intill dess att båda av oss avlidit.

Vi har också klargjort att vi båda varit vid våra sinnes fulla bruk vid tillfället för testamentets upprättande. Testamentet är bevittnat av utomstående för oss båda gemensamt väl kända personer. Vem ärver vad om någon av oss avlider?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

När den förste av er två avlider kommer den efterlevande av er enligt huvudregeln först och främst att behålla hälften av er sammanlagda nettoförmögenhet på samma sätt som vid en skilsmässa.

Resterande hälft utgör sedan själva arvet vilken enligt testamentet tillfaller den efterlevande såvida nu inte barnen begär att omgående få ut sin laglott. Laglotten motsvarar hälften av det de skulle ha ärvt om det hade saknats ett testamente.

Däremot förstår jag inte varför barnen efter den först avlidne ska invänta även den andres död innan de kräver laglotten? Det är väl ändå meningen att de då istället ska utfå hela sitt föräldraarv om de nu inte har krävt sin laglott sedan tidigare?

Scroll to Top