När man slutar med p-piller återgår man till den typen av cykler som man hade innan man började med p-piller. Det betyder att om man hade regelbundna menstruationer innan man började, så är det mer sannolikt att man ska återfå regelbundna menstruationer när man upphör med p-piller. Omvänt brukar den kvinna som hade oregelbundna blödningar vanligtvis återgå till samma mönster.
Med kopparspiral har man sina egna menstruationer, regelbundna eller oregelbundna.
I gruppen kvinnor 25-45 år har 16 procent oregelbunden mens. De flesta har ändå ägglossning och inga problem med att bli gravida. Det finns inget skäl att misstänka något allvarligt fel bara för att man har oregelbundna menstruationer om man för övrigt mår bra.
Om man försöker bli gravid och inte lyckas med detta på ett år brukar man rekommendera en gynekologisk undersökning och utredning. Det man då utesluter som har koppling till oregelbundna menstruationer är framför allt ämnesomsättningsrubbningar, PCO och förhöjda nivåer av prolaktin. Alla dessa tre tillstånd kan upptäckas med blodprover.
Ämnesomsättningen styrs från sköldkörteln som sitter på halsens framsida framför luftstrupen. Både en överfunktion och en underfunktion av sköldkörtelns utsöndring av hormoner kan ge oregelbundna blödningar och svårigheter att bli gravid. Oftast har man också andra symptom när ämnesomsättningen är rubbad. Är ämnesomsättningen för låg får man problem med viktuppgång, trötthet, känner sig frusen och har torr hud. Om ämnesomsättningen är för hög kan man få hjärtklappning, diarréer och viktnedgång.
PCO betyder polycystiskt ovariesyndrom och är en obalans av könshormonerna. För det mesta har man då också problem med övervikt, akne och väldigt glesa menstruationer. En del kvinnor med PCO har svårt för att bli gravida.
Prolaktin är ett hormon som utsöndras från hjärnbihanget och stimulerar till bildning av bröstmjölk när man ammar. Utsöndrar man ökad mängd prolaktin kan man få en sekretion av mjölk från brösten även om man inte ammar. Oftast får man då också menstruationsrubbningar och svårigheter att bli gravid.
Om man skulle ha något av dessa tillstånd får man hjälp med behandling. Ibland behöver man dessutom hjälp med fertilitetsbefrämjande åtgärder för att bli gravid.
Mest sannolikt är du helt frisk och har bara normalt oregelbundna menstruationer. Med största sannolikhet kommer du inte heller att ha några svårigheter att bli gravid.