Jag vet inte var jag ska vända mig för att få riktig hjälp! Detta börjar påverka hela mitt liv då jag inte ens kan klä om i omklädningsrummet på jobbet längre!
De allra flesta kvinnor som har riklig hårväxt på kroppen av manlig typ (kallas även hirsutism) har ärvt denna egenskap och i många fall kan man finna att personen har släktingar från andra delar av världen, till exempel Sydeuropa, där kroppsbehåringen är mera påtaglig. Oftast märker man sådan hårväxt tidigt i puberteten och de som får denna typ av kroppsbehåring brukar ha normal ägglossning och menstruationer.
Övervikt stimulerar hårväxt genom att nivån av det manliga könshormonet testosteron, som normalt också finns hos kvinnor, ökar. Viktnedgång brukar därför leda till väsentligt mindre hårväxt. Det finns dessutom ett p-piller som heter Diane som minskar testosteronnivån i kroppen och därmed även hårväxten.
Det finns också sjukdomstillstånd som kan orsaka oönskad hårväxt. Det vanligaste är PCO (polycystisk ovariesyndrom), vilket kan misstänkas om man får störningar i menstruationen och om hårtillväxten tilltar efter 20-årsåldern. Det är också ofta förenat med övervikt och därmed risk för diabetes, sötsug, acne samt svårigheter att bli gravid.
Om det är PCO finns det för många omogna äggblåsor i äggstockarna som inte genomgått normal ägglossning. Testosteronnivån är något högre vid PCO än vid den ärftliga varianten av manlig kroppsbehåring. Vid dessa två orsaker går det att försöka behandla med läkemedel som hämmar det manliga könshormonet. Dessa läkemedel skrivs ut av gynekologer eller specialiserade läkare inom endokrinologi (hormonsjukdomar).
Det är viktigt att veta att effekten av denna typ av medicin inte kommer förrän efter minst sex månader. På internetadressen www.pco-s.com finns mer information att få från patientföreningen för PCO.