Måste jag äta sköldkörtelmedicin hela livet?

Jag är en kvinna som precis har fyllt 50 år. Har det senaste året tappat hår, gått upp i vikt, haft yrsel, naglarna har börjat...

Jag är en kvinna som precis har fyllt 50 år. Har det senaste året tappat hår, gått upp i vikt, haft yrsel, naglarna har börjat dela på sig, är trött och orkeslös. Har sökt läkare på vårdcentralen i mars, då det endast konstaterades att jag hade låga blodvärden, som järnmättnad med mera.

Det togs även tyreoideaprover, men de visade inte något. Då symptomen fortsatt har jag nu återigen gått tillbaka till vårdcentralen och bett om fler tyroideaprover eftersom jag känt att något inte stämmer i kroppen. Mycket riktigt, så visade det att jag har fel på mina prover.

Läkaren skickade mig på biopsi av sköldkörteln med frågeställning “Ha-shimotos sjukdom”. Jag ska nu bli insatt på Levaxin, så fort provsvaret har kommit till vårdcentralen. Kan du berätta lite om sjukdomen då jag inte får ordentliga svar från läkaren? Måste jag alltid äta Levaxin? Vilka biverkningar finns det? Varför är det så svårt att få en diagnos? Varför tas en biopsi? Jag kände mig som en hypokondriker när jag måste gå tillbaka till läkaren och tala om vad jag tror är felet, efter att jag läst på internet om mina symptom.

Jag har dessutom varit hos en homeopat och fått jod, som jag tar två droppar i vatten en gång per dag. Håravfallet har nu minskat, men vågar jag fortsätta med det när jag ska börja äta Levaxin?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Dina besvär med håravfall, trötthet och viktuppgång kan stämma överens med en för låg ämnesomsättning och det kan bero på olika sjukdomstillstånd. En vanlig orsak är Hashimotos sjukdom.

Hashimotos sjukdom är en inflammation i sköldkörteln (thyroidea) som bromsar produktionen av ämnesomsättningshormonet, vilket behövs för att de flesta av kroppens funktioner ska vara normala. Till en början kan besvären vara mycket lindriga och diffusa. Det kan vara trötthet, trög mage och nedstämdhet. Senare blir besvären mera tydliga som i ditt fall.

Därför är det alltid klokt att kontrollera ämnesomsättningen med ett enkelt blodprov, som kallas TSH, om man känner sig trött och hängig under längre tid än några veckor. Provet är dock inte helt tillförlitligt i början vid Hashimotos sjukdom utan det kan behövas vissa specialprover som visar vad som kan vara på gång. Då är det viktigt att följa upp men förnyad provtagning, precis som i ditt fall.

För att kunna avgöra om din låga ämnesomsättning beror på Hashimotos sjukdom tas ett blodprov som specialanalyseras. Det diskuteras mycket om man verkligen behöver ta ett vävnadsprov (biopsi) från sköldkörteln eller inte om blodprovet tydligt visar att det rör sig om Hashimotos sjukdom.

Nya forskningsrön tar ofta tid innan de slår igenom i sjukvården och det är kanske därför man väljer att också göra ett vävnadsprov. Ibland kan det vara så att man vill utesluta andra sjukdomstillstånd i sköldkörteln, vilka man inte kan se i blodprover, och då är vävnadsprovet värdefullt.

Bristen på ämnesomsättningshormonet åtgärdas med Levaxin. Om man ger behandling så att din ämnesomsättning blir normal finns det ingen risk att ta Levaxin. Det är inte ovanligt att man måste ta medicinen livet ut. Efter hand kan behovet av Levaxin minska eller öka, och därför måste man följa läget genom regelbundna blodprov.

Om man ger en väl avvägd levaxindos uppnås en normal ämnesomsättning och då får man inga biverkningar av medicinen. Om dosen är för hög får man samma symptom som om din egen sköldkörtel skulle bilda för mycket ämnesomsättningshormon. Man upplever då svettning, darringar, viktnedgång, sömnsvårigheter.

Du undrar om det är farligt att fortsätta med extra jod då du får Levaxin. Jod behövs för att din egen sköldkörtel ska kunna bilda ämnesomsättningshormonet. I Sverige är bordssalt jodberikat och därmed anses det inte nödvändigt att tillföra mera jod. Man har trots det sett att jodmängden man får i sig minskat med åren, eftersom saltanvändandet minskat och att det ganska ofta används andra mineralsalter som inte jodberikats.

Extra tillförsel av jod kan tillfälligtvis öka ämnesomsättningshormonet vid Hashimotos sjukdom, men snart sker istället en minskning av detta hormon eftersom för mycket jod blockerar det nödvändiga jodupptaget i sköldkörteln.

Så mitt råd är att inte tillföra extra jod utan att istället använda Levaxin-medicinen du får av din läkare och regelbundet följa upp läget med nya provtagningar.

Scroll to Top