Under själva “operationen” när läkaren förde in embryot så gjorde det ont. Jag har läst på flera sidor att det inte ska göra ont utan det ska kännas som cellprovtagning. Varför kände jag smärta då? Vad kan jag göra inför mitt andra försök?
Vid provrörsbefruktning plockar man ut ägg från kvinnans äggstock och befruktar dem utanför kroppen. De får sedan växa till sig i en speciell lösning under strikt kontrollerade temperaturförhållanden.
När den befruktade äggcellen börjat växa och delat på sig kallas den för embryo. Man sätter in embryot i livmodern när det delat sig till 8 celler. Detta brukar ta 2–3 dagar från befruktningen räknat.
Vid införandet av ett embryo i livmodern använder man sig av en tunn mjuk plastslang. Denna för man in genom livmoderhalsen och en bit upp i livmodern där man sedan placerar embryot.
Det är rätt att de flesta inte känner mer obehag i samband med embryoinförandet än vid en cellprovskontroll men det kan också göra mer ont. Oftast beror detta på att livmodern har ett läge som gör det lite besvärligt att komma in genom livmoderhalsen.
Någon gång måste man ta tag i livmodertappen med en tång och dra tappen nedåt så livmodern rätas ut för att man lätt ska kunna glida in genom livmoderhalsen med sin tunna plastkateter. Tången och draget upplever de flesta som smärtsamt och obehagligt. Det är viktigt att komma ihåg att eventuell smärta vid införandet av embryot inte på något sätt påverkar möjligheten till ett lyckat resultat.
Hör av dig till kliniken som utför äggdonationen och be att få råd om vilken typ av smärtstillande och lätt lugnande du skulle kunna ta inför nästa behandling. Du kan sedan säkert få dessa mediciner utskrivna av antingen din husläkare eller om du har haft kontakt med någon fertilitetsklinik i Sverige, så kan du höra av dig till dem.