Jag låg på sjukhus tre veckor och blev sedan hemskickad. Men hur blir det i framtiden för mig? Kan jag återvända till länder med denguemygg? De har hittat mygg i Europa också. Ska jag sluta resa helt? Hur stor är risken för mig? Jag har hört att vaccin testas i Thailand, stämmer det?
De som insjuknar brukar “bara” få hög feber, huvudvärk, ledvärk, illamående och enorm allmän svaghet, det vill säga inte inre blödningar. Man räknar med att hälften av dem som blir smittade med denguefeber får mycket lindrigare symptom eller inga alls och det är inte säkert att man vet om att man blivit smittad och haft sjukdomen.
Det kan dröja upp till två veckor efter att man blivit smittad innan besvären kommer. Det kanske är så att du själv haft en lindrig variant första gången och tolkat detta som en vanlig influensa, eller kanske rent av helt symptomlös sjukdom? Det är också den vanligaste sjukdomsvarianten hos barn och unga vuxna medan äldre personer som tidigare haft denguefeber får svårare symptom.
Det finns fyra olika varianter av virus som ger denguefeber. Man får livslångt skydd mot den variant man har blivit sjuk av och skyddet mot de andra tre varianterna varar då ungefär ett år. I så fall borde du nu ha livslångt skydd mot åtminstone två virustyper av fyra. Det innebär en halverad risk att drabbas av denguefeber igen. Precis så fungerar det för de människor som lever i landområden där denguefebern är en realitet.
Tyvärr måste vi vänja oss vid att det finns risker med att resa långt bort till områden som är drabbade av tropiska sjukdomar, som danguefeber och malaria, vilka vi tack och lov är förskonade från i Europa. Det finns inte något botemedel utan kroppen måste själv läka ut infektionen. Behandlingen är vila och att dricka mycket vatten och ibland kan sjukhusvård behövas om man inte själv får i sig tillräckligt med vätska eller, som i ditt fall, får blödningar. Huvudvärk eller muskelvärk kan man lindra med vanliga smärtläkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil. Man ska undvika använda smärtläkemedel som innehåller acetylsalicylsyra (Albyl,) eller NSAID (Ipren, Brufen, Pronaxen) eftersom de ökar risken för blödningar.
Man håller på att undersöka om något av de vaccin som nu provas, bland annat i Thailand, har tillräckligt skyddande effekt. Problemet är att man måste hitta ett vaccin som fungerar mot vart och ett av de fyra virustyperna och det är så att skyddet mot respektive virus kan variera. Kanske måste olika vaccintyper kombineras för att uppnå detta. Två stora läkemedelsbolag som deltar i denna forskning har meddelat att de hoppas att vaccin mot denguefeber ska finnas tillgängligt 2012, men det är ännu osäkert.
Allmänt sett är det viktigt att veta, att om man söker vård efter hemkomsten från tropiska länder (stora delar av Asien, Afrika, Mellan- och Sydamerika och tropiska delar av Australien) så ska man upplysa läkaren om detta. I södra Frankrike har det förekommit denguefeber sommaren 2010. Det är oklart om spridningen orsakats av en smittad mygga som kommit med flyg eller båt, eller av en lokal mygga som smittats av en person som infekterats utomlands. Generellt sett är dock risken att få denguefeber i Europa mycket låg. Nordamerika, Ryssland och Nya Zeeland har inga kända fall.
Man räknar med att en av tusen resenärer till drabbade områden får denguefeber. Eftersom det inte finns någon behandling mot viruset är det bästa rådet jag kan ge dig och alla andra att försöka undvika myggbett i största möjligaste mån. Man ska använda rikligt av myggmedel som innehåller ämnet DEET både dagtid och då det är mörkt. Det är ett vältestat ämne, som det amerikanska försvaret tog fram till sina soldater under asienkrigen.
De vanligaste märkena att köpa i Sverige är OFF!, US 622 och MyggA. Fråga gärna på apoteket. Man rekommenderas dock att bara använda myggmedel med ämnet DEET kortare perioder som några veckor. Om man köper myggmedel i andra länder innehåller de ofta mer av detta ämne än i Sverige. Inga myggmedel som innehåller DEET ska användas på barn under tre år, då det finns fall där barn getts för mycket myggmedel och fått skador. Överhuvudtaget ska man inte smörja in eller spreja myggmedel på mindre barn. De skyddar man bäst genom att klä på täckande, gärna ljusa, kläder eller sätta myggnät över barnvagnen.
Det är viktigt för alla att tänka på att använda täckande klädsel, som långärmade skjortor och heltäckande byxor. Till natten kan man ligga under myggnät, gärna behandlat med ämnet pyrethrin. Myggspiraler hjälper också till att hålla mygg borta. Mygg trivs inte heller i luftkonditioneringsmiljö.