Kan vår son ha fått sömsjuka av vaccinet?

Jag är en orolig mamma som undrar om min pojke som är 12 år kan ha fått sömnsjukan efter svininfluensavaccinet. Jag har läst i tidningarna...

Jag är en orolig mamma som undrar om min pojke som är 12 år kan ha fått sömnsjukan efter svininfluensavaccinet. Jag har läst i tidningarna om att det finns många barn som har drabbats av detta efter vaccinationen. Vår pojke på 12 år är extremt trött på dagarna. Hans lärare säger att han sover flera gånger på dagen och det är likadant på helgerna, trots att han sover gott på natten.

Jag har läst att man får ryckningar i kroppen då man har sömnsjukan och det har han när han ska sova. Vi är som sagt väldigt oroliga och vi vet inte vart vi ska vända oss för att få hjälp.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Till att börja med är så kallad sömnsjuka, eller på latin narkolepsi, en mycket ovanlig sjukdom. Du har rätt i att man spekulerar i ett samband mellan svininfluensavaccineringen och att fler personer än vanligt enligt statistiska uppgifter fick denna diagnos under förra vintern och våren.

Narkolepsi klassas som en neurologisk sjukdom och beror på en störning i hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Man faller snabbt och lätt i mycket djup sömn på dagen, men sover i gengäld sämre på natten. Sömnstunderna på dagen behövs således för att man ska återhämta sig från dålig nattsömn. Man tror att immunförsvaret orsakar sjukdomen på något sätt – därav det spekulerade sambandet mellan svininfluensavaccinationen och fler insjuknade människor i narkolepsi än vanligt.

Man vet inte exakt vad i kroppen som får sjukdomen att bryta ut. Man vet dock att just tonåren är en ålder då man tycks vara extra känslig för att drabbas av denna sjukdom. Sjukdomen är inte psykisk, men kan förvärras av stress och andra svåra situationer.

Jag tycker absolut att ni ska söka hjälp på er vårdcentral. Där kan ni få en remiss till barnläkare eller barnneurolog, som gör en grundlig kroppsundersökning, samt en speciell sömnundersökning. Där ser man hur sömnmönstret är både på dagen och på natten. Prata även med läkaren om ryckningarna. Undersökningen avgör om man kan sätta diagnosen narkolepsi eller ej.

Det finns bra behandling mot narkolepsi, men det är också viktigt att leva regelbundet för att inte stressa kroppen onödigt mycket.

Oavsett vilket, är det viktigt att er son försöker få den nattsömn han behöver. För att uppnå detta är det viktigt med god så kallad sömnhygien. Det innebär att man försöker lägga sig vid samma tid varje kväll, att träna regelbundet (men inte på kvällarna), att inte arbeta med dator före sänggåendet och att äta lätta måltider på kvällarna utan för mycket socker (kolhydrater) som piggar upp. Undvik aktiviteter som jagar upp sinnesstämningen före sängdags, samt se till att sängen är skön och att rumstemperaturen är cirka 18 grader.

En viss typ av ryckningar vid insomnandet förekommer om inte kroppen fått varva ner före, eftersom den behöver tid att ställa om sig och varva ner till sömnläge. Om det blir lugnt innan sänggåendet brukar ryckningarna minska eller försvinna. Den typen av ryckningar är normalt ofarliga.

Scroll to Top