Hur farliga är kortisonsprutorna?

Jag vill fråga om det är farligt att få kortison in i knäet. Jag fick det röntgat i maj och fick besked om grava förslitningar....

Jag vill fråga om det är farligt att få kortison in i knäet. Jag fick det röntgat i maj och fick besked om grava förslitningar. Har sedan dess fått två kortisonsprutor som tack och lov har hjälpt väldigt bra. Inte ont på nätterna längre men känner ganska ofta av smärtan på dagarna.

Jag har hört så mycket negativt om kortison och en granne berättade att hon både gått upp i vikt och fått socker på grund av att hon fått kortison mot värk i leder och muskler. Jag är 84 år och känner mig frisk förutom knäbesväret.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Du behöver inte oroa dig för att kortisonet som du fått i ditt knä ska orsaka övervikt och diabetes. Eftersom man sprutar kortisonet direkt in i leden så behöver man inte belasta övriga kroppen med kortisonet. Din granne har antagligen fått kortison i tablettform mot något annat, till exempel en muskelinflammation, som inte varit möjlig att behandla lokalt med sprutor.

Din knäled är sliten och det gör ont. Om den är kraftigt sliten gör det ont även i vila och inte bara vid belastning. Jag gör bedömningen att kortisonet måste ha gjort viss nytta eftersom din smärta vid vila nu är borta men att det finns en del belastningssmärta kvar.

Man kan utan biverkningar få kortison 4-5 gånger per år i en knäled. Oftast varar effekten av kortisonsprutan i ett par månader, ibland ännu längre om man har tur. Om man ger kortisoninjektioner oftare än så påverkas kroppens egen kortisonproduktion i binjurarna förutom att det finns risk för andra negativa verkningar. En sådan negativ verkan av kortison är urkalkning av skelettet. En annan är omfördelning och inlagring av fettväv så att man får ett mera runt utseende, framför allt i ansiktet. Det är också viktigt att läkaren som ger kortisonet har stor vana av detta. Om kortisonet ges på fel sätt in i en sena, muskel eller muskelfäste så finns risken att muskeln/senan blir försvagad.

Tänk också på – och det gäller de flesta med knäbesvär – att spara knäleden så mycket som möjligt från stötbelastning. Använd sviktupptagande skor, till exempel bra gymnastikskor, även vid gång inomhus för att minska på belastningen av knäna. Undvik också att gå nerför trappor om det finns hiss.

Scroll to Top