Vad kan jag göra för att bygga upp skelettet?

Jag har haft en grav ätstörning sedan 16 år tillbaka och är idag vid 37 års ålder på gång att tillfriskna. Jag hade korsett på...

Jag har haft en grav ätstörning sedan 16 år tillbaka och är idag vid 37 års ålder på gång att tillfriskna. Jag hade korsett på grund av skolios i tonåren vilket lett till ryggbesvär. Har ändå alltid försökt vara aktiv men har dessvärre varit olycksdrabbad med diverse stressfrakturer. Får ofta sår spontant som aldrig läker. Nyligen hade jag benbrott i foten och har haltat länge.

Igår gjordes en skiktröntgen eftersom jag haft så fruktansvärda ischiassmärtor. Åtminstone trodde läkaren det. Men det visade sig att jag hade två frakturer i lårbenet och bäckenet. Jag är väldigt besviken och ledsen för det. Min benstomme är tydligen så skör och urkalkad efter alla år.

Frågan är, kan jag bygga upp skelettet nu? Hur ska det gå till? Vad bör jag få i mig?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Om du inte redan blivit remitterad till en bentäthetsmätning så måste du be om det så snart som möjligt! Vid en bentäthetsmätning mäter man hur mycket svagare skelettet är i förhållande till en person i samma ålder med normal bentäthet. Det är avgörande för vilken behandling som rekommenderas.

Stressfraktur kan uppkomma i mellanfotsbenen då man anstränger sig intensivt och länge, till exempel vid långa vandringar och idrottsutövning som tennis, gymnastik och dans. Det beror på att mellanfotsbenen inte tål den belastning de utsätts för och behöver “byggas om” för att bli starkare. En fraktur är faktiskt en möjlighet för kroppen att stimulera nytt starkare ben, vilket det brukar bli efter läkning.

Stressfraktur kan också drabba den som är mycket skör i skelettet utan särskild belastning, precis som du misstänker. Benskörhet vid anorexi beror på att man får brist på könshormon när man har extremt lågt näringsintag. Könshormon behövs för att bygga upp skelettet. Dessutom finns en stor risk för att man får för lite kalk och vitamin D i kosten. Hos den som är under 40 år finns bättre möjlighet att, inte bara stoppa benskörheten, utan även bygga upp skelettet. Efter 40 blir det svårare.

Eftersom du är relativt ung finns det alltså goda förutsättningar att stärka ditt skelett. Det är viktigt att du får i dig rätt balanserad kost och därför rekommenderar jag en bedömning av en dietist. Du kan få remiss till en sådan av din läkare. Det är också viktigt att inte röka. Att motionera och utsätta kroppen för belastning stimulerar skelettets nybildning. Det behöver dock anpassas till din person och dina förutsättningar, så det bästa är att få stöd och hjälp av en sjukgymnast. Sannolikt behöver du också tillskott i form av kalcium och D-vitamin. Beroende på hur uttalad benskörheten är kan du också behöva behandlas med särskilda läkemedel, så kallade bisfosfonater, som minskar nedbrytningen av skelettet.

Vill du ha draghjälp i att äta mer, för att få i dig mer näring för ditt skelett, kan du använda en så kallad mandometer. Det är en liten dator kopplad till en våg och genom den kan man lära sig känna igen sina egna signaler för hunger och mättnad. På www.mando.se kan du läsa mer om det.

Scroll to Top