För att kunna avgöra vad ditt problem beror på och hur svårartat det är skulle jag behöva veta hur länge du har haft anal inkontinens, om det förekommer varje dag, hur konsistensen på din avföring ser ut och ditt övriga hälsotillstånd.
Det finns många olika orsaker till att man har svårt att styra sin avföring. Det allra vanligaste är att slutmuskeln i ändtarmen blivit skadad vid svår och långdragen förlossning. När skadan sedan läker blir det ärrbildning som minskar ändtarmsmuskelns styrka.
Hos äldre blir slutmuskeln normalt svagare och vissa drabbas mera än andra, till exempel dementa personer. Därför är anal inkontinens mera vanlig hos äldre än yngre. Om avföringen dessutom är mera lös blir problemet mer uttalat.
Mindre vanliga orsaker till anal inkontinens är skador på de nerver som styr ändtarmsmusklerna vilket man exempelvis kan få i samband med inflammation eller polyp (onormal vävnadstillväxt i en slemhinna) i tarmslemhinnan. Andra exempel är framfall hos kvinnor (där ibland även ändtarmen kan falla ut genom slutmuskeln), om man opererats kring ändtarmen, infektioner, strålbehandling samt olika muskelsjukdomar (till exempel MS).
Det finns olika typer av undersökningar för att avgöra vad som är orsaken till att man har anal inkontinens och din läkare på vårdcentralen kan göra en första bedömning. Om besvären inte är så svåra kan det räcka med att använda läkemedel som hindrar att avföringen blir lös. Det är i första hand läkemedel som också används mot diarré kan köpas receptfritt på apoteken, men är vid analinkontinens rabattberättigade och kan då skrivas ut av läkare.
För att få ännu bättre effekt kan man kombinera med bulkmedel, till exempel Inolaxol och Visiblin, som gör avföringen fastare. Det är även viktigt att knipträna så att bäckenbottenmuskulaturen blir starkare. Du kan få hjälp att lära dig rätt knipteknik hos en sjukgymnast.
Om inte detta räcker behövs en remiss till kirurgläkare som undersöker själva tarmslemhinnan och prövar ändtarmens och slutmuskelns funktion. Om man har inflammation i tarmslemhinnan måste denna behandlas. Om det beror på fel i själva slutmuskeln kan man i vissa fall operera och stärka den. I mycket besvärliga fall kan man även pröva elektrisk stimulering av slutmuskeln, vilket ibland brukar hjälpa mycket bra. Enstaka patienter måste få en stomipåse på magen för att kunna bli kvitt problemet.
Det finns alltså hjälp att få, så boka tid på din vårdcentral! Skulle det kännas lättare med en kvinnlig läkare ska du begära det!