Jag har också en dålig mage. Får äta Omeprazol (20 mg) varje dag. Provar att vara utan ibland vilket kan gå i några dagar, sedan får jag hungerkänsla och ont i magen. Var på gastroskopi 2008. Tolvfingertarmen var irriterad och doktorn tog ett prov. Han skulle sedan höra av sig om något var fel, men jag hörde aldrig från honom. Kan min dåliga mage ha något med levern att göra? Jag är gallopererad för många år sedan.
Jag har också onda, kalla och stela fötter med dålig känsel. Min läkare skickade mig till en ortoped som sa att det inte var något fel. Jag kom sedan till en kärlkirurg, som mätte blodtryck i benen och gjorde ultraljud, men det fanns inget fel. Mina fötter gör fortfarande lika ont och den dåliga känseln är obehaglig. Får också lätt kramp i fötterna. Går det göra något åt mina fötter och kramper?
Jag bör kanske nämna att jag tar medicin mot högt blodtryck, Enalapril/Hydrochlorothiazide (20 mg/12,5 mg) en tablett dagligen och en tablett Aminas (4 mg) varje dag.
Orsaken till fettlever brukar vara övervikt, diabetes, högt blodtryck och vissa läkemedel som orsakar hormonella förändringar i kroppen och gör att fett kan samlas i levern. Stort alkoholintag (mer än 20 gram alkohol per dygn vilket motsvarar en starköl) kan också orsaka fettlever, men eftersom du inte brukar alkohol kan ju denna faktor uteslutas.
De allra flesta människor med fettlever har inte några besvär alls. Ibland kan man dock känna lätt obehag under höger revbensbåge. Av de patienter som har fettlever och inte använder alkohol är det vissa som, förutom förfettningen i levern, får en inflammation, vilken på sikt kan leda till skrumplever. Skrumplever leder till kraftigt minskad leverfunktion och ökar risken för levercancer.
Om man har flera riskfaktorer samtidigt, som övervikt, diabetes och högt blodtryck, ökar risken för att det, förutom fettlever, även kan vara fråga om leverinflammation. Då detta är ganska ny kunskap har man på senare år blivit flitigare med att ta vävnadsprov från levern, så kallad leverbiopsi. Det är den säkraste metoden att avgöra om man har det helt godartade fettlevertillståndet eller om det finns ökad risk för att drabbas av komplikationer som skrumplever. Först då kan man avgöra om en förstorad lever är farlig eller ej. Behandlingen är densamma för båda typerna av fettlever. Det allra viktigaste är viktnedgång, behandla höga blodfetter, optimera diabetesbehandling samt normalisera högt blodtryck.
Och nu till magbesvären. Jag tror inte att ditt magonda har med din leverförstoring att göra. Däremot är det vanligt att magen snabbt vänjer sig vid magmedicinen Omeprazol som sänker mängden saltsyra i magsäcken. När man sedan ska sluta med medicinen, antingen för att ett eventuellt magsår läkt ut eller att magproblemet beror på helt andra orsaker som inte går att behandla med Omeprazol, så får man abstinensbesvär. Det innebär att man, trots att dessa besvär går över med tiden, gärna vill fortsätta ta medicinen för att inte må dåligt.
Orsaken är att magsäcken plötsligt börjar kompensera bortfallet av medicin med att bilda ännu mera magsyra än vad den gjorde innan du började med Omeprazol. Detta upplevs då som mycket förvärrade besvär jämfört med från början. Besvären kan vara svåra att uthärda även om man vet att de är helt ofarliga.
För att minska risken att få dessa abstinensbesvär är det bra att man inte använder onödigt stark magsyrasänkande medicin som Omeprazol om man inte har säkerställt att det finns en sjukdom som kräver denna medicin. Det är också viktigt att inte ta den i längre perioder än 2–3 veckor, eftersom detta problem uppkommer efter ungefär en månads behandling och blir ännu starkare om man fortsätter att behandlas i ett par månader. Man måste då trappa ut medicinen långsamt under ett par månaders tid för att minska risken för de besvär du nu upplever. Dessutom är det så illa att om dina magsmärtor inte berodde på saltsyran i magsäcken före behandlingen, så är risken stor att magsyran nu blivit orsaken till magbesvären då du försöker sluta med medicinen.
Det är alltså viktigt att diskutera med sin läkare om man verkligen måste ta medicin som minskar magsyran så att man inte onödigtvis hamnar i denna situation och även överväga om man istället kan ta andra typer av läkemedel som inte tycks ha denna effekt på magsyran, till exempel Ranitidin, Inside brus, Zantac, Artonil, Pepcid, Tagamet, Novalucol eller Gaviscon.
När det gäller dina besvär i fötterna har man uteslutit ortopediskt fel och brist på blodförsörjning till fötterna. Andra orsaker till ditt obehag i fötterna kan vara något med ämnesomsättningen, diabetes eller vitamin B12-brist. Om man på vårdcentralen efter provtagning ser att allt detta är normalt tycker jag att din läkare ska remittera dig till en EMG-undersökning där man undersöker nervernas funktion till fötterna. De besvär du beskriver skulle kunna bero på en sjukdom som heter polyneuropati, vilket innebär att nerverna inte kan leda impulser så bra.
Det går oftast att lindra dessa fotbesvär när väl diagnosen är fastställd. Prata med din läkare igen om detta!