Är LED och SLE samma sjukdom?

Jag har fått ta ett blodprov för att se om jag bär på sjukdomen LED (en-cephalopathia hypertonica) på grund av min oro för att bära...

Jag har fått ta ett blodprov för att se om jag bär på sjukdomen LED (en-cephalopathia hypertonica) på grund av min oro för att bära på sjukdomen. Min mor dog ung i LED. Jag har fått utslag vid näsroten och på höger öga får jag ofta blinka bort en hinna som irriterar, annars är mina värden bra. Men när svaret kom stod det att prov tagits på SLE och det visade normala förhållanden. Är LED och SLE samma sjukdom?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Ja, SLE (systemisk lupus erythematosus) och LED (vilket är en förkortning av lupus erythematosus disseminata) betyder samma sak. På svenska betyder sjukdomsnamnet “rött vargbett” och syftar på det röda, fjärilsformade utslaget över näsan och kinderna som en del får. Med systemisk avses att sjukdomen kan drabba flera av kroppens organ.

Sjukdomen är en slags reumatisk sjukdom, går ofta i skov, och man kan få ont i flera delar av kroppen på grund av att det egna immunförsvaret angriper den egna vävnaden. Sjukdomen som i sig är mycket ovanlig drabbar huden, men i princip kan alla organen i kroppen drabbas och sjukdomen diagnostiseras bland annat med hjälp av blodprov eller specialundersökning av vävnad i mikroskop.

Jag misstänker att den sjukdom som din mamma drabbades av var den du nämner, encephalopathia hypertonica (vilket alltså inte är samma som LED). Sjukdomen innebär svår hjärnskada med dödlig utgång orsakad av okontrollerat högt blodtryck. Detta tillstånd var inte helt ovanligt före de första effektiva blodtrycksmedicinernas intåg på 1950-talet.

Tack och lov ser vi nästan aldrig denna fruktade komplikation till högt blodtryck numera, då vi har effektiva blodtrycksmediciner att tillgå. Man räknar med att blodtrycksförhöjning är ärftlig i en tredjedel av fallen och därför är det bra att, med ett par års mellanrum, mäta sitt blodtryck när man är över 40 år för att i tid upptäcka ett för högt blodtryck (ska ligga under 140/90 för att vara helt normalt hos i övrigt friska personer, men om man har diabetes ska det ligga under 130/80).

Scroll to Top