Jag uppsökte hälsocentralen i juni 2009, där en AT-läkare gjorde en undersökning av ändtarmen. Där hittades en polyp, som innehöll cellförändringar, som togs bort. Fick sedan genomgå en koloskopi i oktober 2009 av en specialistsjuksköterska som hittade ytterligare två polyper som togs bort, varav den ena innehöll cellförändringar.
Jag såg allt på en dataskärm. Efter att hon tagit bort den första polypen hittade hon den andra under ett veck, så jag förstod att polyperna var mycket svåra att upptäcka.
Tyvärr kvarstod mina problem, vilket jag påtalade för AT-läkaren vid hälsocentralen. Fick då ett muskelavslappnande preparat, Paraflex, som inte hjälpte. Har även försökt med Xyloproct och ett oralt pulver, Inolaxol, utan resultat.
Har aldrig varit hård i magen och äter dessutom allt som ska göra avföringen lös, så mina problem beror inte på detta. 1982 genomgick jag ett akut kejsarsnitt, när min dotter föddes. Det kan väl inte ha något med detta att göra?
Jag har nu stora problem att få ut någon avföring överhuvudtaget. Det känns som att något täpper till och hela magen är alldeles uppblåst och full. Kan det finnas kvar någon polyp eller hemorrojd som stoppar upp det hela, eller vad kan det bero på? Jag kan snart inte uthärda detta längre. Finns det någon specialist man kan uppsöka utan remiss?
Vad man vet finns det inget samband mellan tidigare barnafödande och detta tillstånd. Däremot är det betydligt vanligare hos kvinnor från 40 år och uppåt än hos män i alla åldrar.
Du ska be din läkare vid hälsocentralen om en remiss till en kirurg som är specialist på tarmsjukdomar. Där kommer du att få göra en defekografi. Det är en röntgenundersökning där man sprutar upp kontrast i ändtarmen, vilket avslöjar om det finns en rektal invagination.
Eftersom du så nyligen gjort en coloskopi, där man tittat på tjocktarmsslemhinnan, bedömer jag att det är ganska osannolikt att polyper skulle orsaka dina besvär, speciellt eftersom besvären också har fortsatt trots att du fick polyperna borttagna. Om man haft polyper i ändtarman rekommenderas dock regelbundna kontroller med coloskopi med några års mellanrum i syfte att tidigt upptäcka cellförändringar.
När det gäller behandlingen av rektal invagination är det viktigt att lära sig att inte krysta onödigtvis mycket på toaletten, eftersom ändtarmsväggen då faller ihop och blockerar möjligheten att få ut avföringen. Svåra fall kan opereras och då fäster man ändtarmen mot andra områden i närheten så att ändtarmsväggarna håller sig utspända.
Andra tillstånd som bör uteslutas är ett så kallat rektocele. Då faller den bakre slidväggen bakåt mot ändtarmen och försvårar avföringen. Detta tillstånd har, i motsats till rektal invagination, samband med tidigare förlossningar. Därför är det klokt att också låta en gynekolog undersöka dig för att utesluta just detta tillstånd som behandlas på annat sätt.