Hur får jag fason på min bubblande mage?

Har en fråga om min mage. Tidigare i mitt liv har jag alltid haft problem med trög mage. Åt alltid bulkmedel, drack mycket kaffe och...

Har en fråga om min mage. Tidigare i mitt liv har jag alltid haft problem med trög mage. Åt alltid bulkmedel, drack mycket kaffe och åt yoghurt med kruskakli. Efter min mans död för fem år sedan ändrade jag matvanor och äter ofta grovt bröd med pålägg istället för “lagade” måltider. Nu är min avföring lös och riklig, ibland även diarré.

Man kan höra hur det bubblar i magen, till och med andra personer kan höra hur min mage “låter”. Känner ofta diffusa smärtor i höger sida högt upptill mot revbenen. Undrar om det kan bero på gluten som tarmen reagerar negativt på. Är helt platt på magen efter toabesöken på morgonen.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Om man besväras av bubblande mage kan det bero på många saker. Våra magar är helt olika och vi får prova oss fram till vad vi mår bra av och vad vi inte mår bra av.

Det jag först tänker på är att din kost med mycket fibrer kan bli lite för mycket för din mage. Det skadar inte med mera variation i kosten och jag tycker du ska unna din kropp ett mål lagad mat varje dag. Magproblem, och speciellt mycket gaser, beror ofta på att man äter för mycket fibrer, och inte för lite.

Våra anlag att hantera fibrer i tarmen är väldigt olika och därför går det inte att leva strikt efter de kostråd som ges om att vi alla ska äta mycket mer fibrer. Det är framförallt fullkornsfibrer som hos vissa kan ge mycket gasbildning. De kallas även “olösliga fibrer” eftersom tarmen inte kan hantera dem. Det är då bättre att äta “lösliga fibrer” från frukt, tillagade grönsaker och rotfrukter. Sådan mat suger nämligen upp vatten i tunntarmen och bildar en mera geléliknande konsistens som inte orsakar lika mycket gasbildning.

Varför är det normalt så bra med fibrer? Fibrer kan alltså inte brytas ner i tunntarmen och när de kommer ner i tjocktarmen stimulerar de tarmrörelserna och snabbar på transporten av avföringen. Bakterierna i tjocktarmen äter upp fibrer och det bildas då gas. Fiberrik kost har, om man bortser från gasbildningen, många fördelar. Det gör att vi håller oss mätta längre och blodsockret kommer bättre i balans. Det innebär att det så kallade GI-indexet är lågt. Fibrer påverkar också att blodfetterna förbättras och att vissa giftiga ämnen i tjocktarmen binds och passerar ut snabbare. Därmed anser man att risken för tjocktarmscancer minskar.

Men, som sagt, det kan bli för mycket av det goda. Då får man minska på fibrerna och gärna tillaga grönsakerna och rotfrukterna, som då blir både nyttiga och skonsamma för magen.

Många av oss tuggar inte maten tillräckligt. Det gäller all sorts mat och speciellt om man äter fiberrikt. Att tugga så länge att maten “rinner ner av sig självt” i matstrupen är det optimala för magen. Om vi bara dricker före eller efter maten avsöndras mer saliv, vilket också magen älskar.

Vissa personer tål inte mjukt bröd, som är bakat på jäst, eftersom det kan sätta igång jäsning även i magen. Du kan ju se vad som händer om du låter bli mjukt bröd en månad. En del tål inte socker och får mycket gasbildning så fort de äter söta bakverk. Då blir det detta man får försöka låta bli.

En del reagerar mot mjölk och då kan det fungera att byta till laktosfri mjölk. Dock kan också mjölkproteinet vara ett problem för magen, så kanske kan du, om den laktosfria mjölken inte förbättrar magen, prova en helt mjölkfri period. Du skulle i stället kunna pröva den mjölkfria och skonsamma havredrycken som finns i de flesta större affärer.

När det gäller gluten så kan vissa få svullen mage av det utan att vara överkänsliga rent medicinskt. Du kan pröva att undvika vete, råg och korn för att se om det blir lugnare. Havre, ris, majs, quinoa, hirs och bovete fungerar däremot bra.

Jag rekommenderar dig, oavsett hur det går med kostförändringen, att boka en tid på din vårdcentral för att med ett enkelt blodprov ta reda på om du har glutenöverkänslighet, eftersom det i så fall kräver en mer strikt koständring. Det viktiga inför ett sådant test är att man dagarna innan äter som vanligt och inte utesluter kost som innehåller gluten, eftersom blodprovet då kan visa normalt värde fast man är överkänslig. När du går och tar glutenprovet bör du även prata med doktorn om smärtorna i höger sida. Om man nyligen fått ändrade avföringsvanor är det också viktigt att undersöka tjocktarmen för andra sjukdomar.

Daglig motion i alla former brukar vara bra även för magen och tarmarna, som då får “skakas om” lite. Då kan gaserna passera lättare i tarmarna och komma ut som de ska för att man ska må bra. Många kvinnor tycker det är ofint att få ut sina gaser, men det är absolut nödvändigt för kroppen att så sker.

Scroll to Top