Vad kan blödningarna bero på?

Jag är en 28-årig lesbisk tjej. När jag och min tjej har haft sex blöder jag ofta från underlivet. Jag har varit hos gynekologen två...

Jag är en 28-årig lesbisk tjej. När jag och min tjej har haft sex blöder jag ofta från underlivet. Jag har varit hos gynekologen två gånger, men de hittar ingenting. Jag är så trött på det! Vad kan det bero på? Min tjej vill nästan inte ha sex längre, för hon är rädd att hon gör något fel. Jag är rädd för cancer men det borde väl gynekologen i så fall ha sett?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Du har säkert inte cancer. Dels är du ung, dels har du blivit undersökt vid två tillfällen. Det finns flera andra skäl till att blöda efter sex.

Om man har sköra slemhinnor eller ett sår i underlivet kan friktionen i samband med sex göra att det blöder lite sparsamt efteråt, oftast mer som en blodig flytning. För det mesta har man då ont i samband med att man har sex och vid en gynekologisk undersökning som sker omedelbart efteråt kan man se det såriga partiet.

Den kanske vanligaste orsaken till blödningar efter sex är de som kom-mer från livmodertappen. Slemhinnan på livmodertappen är mycket skör och blir lätt inflammerad och lättblödande. En inflammation kan bero på en infektion med virus, som HPV (humant papillom virus), eller bakterier, som klamydia eller gonorré. När man stöter emot livmodertappen i sam-band med sex kan det då börja blöda. Man får i den situationen oftast en klar röd blödning som dock brukar avstanna snabbt.

En annan typ av blödning är den som kommer uppifrån livmodern och som är mer liknande en vanlig liten menstruation. Den rent mekaniska påverkan på livmodern vid sex samt sammandragningarna som kommer vid orgasm kan starta en blödning från livmoderslemhinnan om denna är tjock eller instabil. Den typen av blödning kan precis som en menstruation se ut lite hur som helst.

Bäst hade varit om du kunde bli undersökt efter att du haft sex och fortfarande har en blödning, så man kan se var den kommer ifrån. Vid den gynekologiska undersökningen tittar man noggrant igenom hud och slemhinnor i vulva och i vagina och letar efter små sår. Man skrapar på livmodertappen för att se om den är inflammerad och lättblödande och man tar prov för klamydia, gonorré samt cellprov. Slutligen gör man en ultraljudsundersökning och tittar på hur livmoderslemhinnan ser ut, hur tjock den är eller om man kan se några polyper.

Självklart tittar man med ultraljudet även på äggstockarna för att utesluta stora cystor eller tumörer. Dessa kan vara hormonproducerande och på så vis göra livmoderslemhinnan tjock, vilket kan leda till mellanblödningar. Kanske du kan ringa till den gynekologiska mottagning som du har gått till och kontrollera att alla undersökningar verkligen blivit gjorda. Annars kan du be att få komma tillbaka. Försök att komma vid ett tillfälle då du blöder.

Även om undersökningarna inte visar på något fel finns det ändå vissa behandlingar man kan pröva.

Om det verkar som om blödningen kommer från livmodertappen men man har uteslutit cellförändringar och infektioner kan man behandla slemhinnan med frysning eller bränning för att bli av med blödningarna. Kommer blödningarna uppifrån livmodern kan det vara så att livmoderslemhinnan är instabil, även om allt ser bra ut vid undersökningen. Man kan då pröva med olika hormonella preventivmedel, för att se om någon annan hormonbalans än den du har just nu skulle kunna eliminera problemet.

Scroll to Top