Försöket att bli gravid misslyckades och jag blev helt knäckt. Jag gick hos en kurator för att få hjälp och under denna tid orkade jag bara gå till jobbet. Något socialt liv var knappt att tänka på. Jag och min man hade tidigare skött ekonomin tillsammans men nu fick han ta över alla betalningar.
Ett halvår senare gjorde vi ett nytt försök och tro det eller ej – jag blev gravid! Vi var så lyckliga och nio månader senare kom vår efterlängtade lille son och äntligen var vi en familj. Min man hade under tiden fortsatt ta hand om räkningarna. Vi hade sparat extra pengar till föräldraledigheten och enligt honom låg vi bra till ekonomiskt.
Jag var hemma med vår son och en dag kom ett brev från kronofogden. Där stod det att min man hade en skuld på cirka 25 000 kronor. Jag blev helt paff och ringde honom. Han sa att det måste vara något fel, det kunde inte stämma. Sedan sa han att de rättat till problemet och jag trodde honom.
Men några veckor senare kom ytterligare brev och då ringde jag själv kronofogden och kollade. Det visade sig att även jag hade fått betalningsanmärkning. När jag konfronterade min man med detta så erkände han. Blev så besviken på honom att han inte berättat sanningen för mig redan när första brevet kom. Han sa att han fått panik och trott att han skulle ordna detta.
Jag kände mig så otroligt sviken av min man. Han hade fått mig att tro att vi hade det bra ekonomiskt och nu var alla pengar borta. Som tur var fick vi hjälp av våra föräldrar till att betala skulden.
Nu är problemet att jag inte kan lita på honom. Hur han ska visa att jag kan göra det vet jag inte riktigt. Jag tänker att alla förhållanden har ett förtroendekonto och att vårt är övertrasserat. Är jag orättvis mot honom? Hur ska vi göra för att komma vidare så att vårt äktenskap och förtroendekonto är på plus. Jag vill absolut inte att min son ska växa upp i en skilsmässofamilj. Det känns så jobbigt att man inte kan lita på den man älskar.
Det finns inga genvägar till att bygga förtroende. Steg ett är att man pratar sig igenom vad som hänt och varför. Den som är utsatt behöver få svar på alla sina frågor och den som missbrukat förtroendet bör alltså ställa upp på diskussionerna och vara så ärlig som möjligt, även om det tar emot. Övertrasserade din man kontot i ett försök att döva sin oro inför förändringen i familjen? Eller har han en annan inställning till ekonomi än du? Prata om hur ni ska kunna undvika att något liknande händer igen.
Prata er fram till ett förhållningssätt som ni båda känner er bekväma med. När det sedan är färdigpratat och ingenting mer finns att tillägga – då är det viktigt för den som är utsatt att våga ta steget vidare och släppa kontrollen. Fokusera på de områden där din make har ditt fulla förtroende.
Acceptera att det kan ta tid att bygga upp det förlorade förtroendet. Ibland kan det röra sig om flera år. Hur lång tid det tar beror dels på hur öppet ni kan samtala om det som hänt och hur ni kan mötas i diskussionerna. Det handlar också om makens vilja att medvetet arbeta på och återskapa förtroendet. Och det handlar om dig och din förmåga att komma över kränkningen.
Jag får intryck av att ni har det bra i övrigt och gläds åt att äntligen blivit föräldrar så det vore olyckligt om denna händelse ska sätta käppar i hjulet för er framtida familjeglädje. Fastnar ni och inte kommer vidare då bör ni vända er till en familjeterapeut för att få hjälp på vägen.