Vad ska man äta om sköldkörteln är för stor?

Jag är en 71-årig kvinna med en för stor sköldkörtel. Finns det någon bra tablett med jod i? Vad kan man äta för mat? Doktor...

Jag är en 71-årig kvinna med en för stor sköldkörtel. Finns det någon bra tablett med jod i? Vad kan man äta för mat?

Doktor Lennart Skoog svarar:

En för stor sköldkörtel, som även kallas struma, ska alltid undersökas av läkare. Om du inte fått detta gjort så beställ snarast tid på din vårdcentral för en undersökning! Då görs en bedömning om vad som är orsaken till att sköldkörteln blivit för stor.

Man brukar få en remiss för att mäta storleken på körteln med en ultraljudsapparat. Höjden, bredden och djupet mäts. Jod i kosthållningen påverkar alltid hur stor sköldkörteln blir. Om man får i sig liten mängd jod i kosten, så ökar sköldkörtelns storlek.
I många länder är normal storlek på körteln något större än i Sverige, eftersom vi sedan 1920 talet har jod tillsatt i vårt bordssalt. Tack vare detta är idag jodbrist en sällsynt orsak till att sköldkörteln växer.

Fisk och skaldjur är andra bra jodkällor. Mjölk, ost och ägg bidrar också med jod. Det finns tabletter att köpa med jodtillskott baserat på alger i hälsokostbutiker, men det är inte nödvändigt att tillföra mera jod än vad man normalt får i sig i vanlig kost.

Istället är det ofta ändringar i kroppens nivå av ämnesomsättningshormon som är den vanligaste orsaken till att sköldkörteln växer. Det går enkelt att fastställa med ett blodprov på din vårdcentral om nivån är för låg eller för hög.

Vanligast symtom för låg ämnesomsättning är trötthet, dålig företagsamhet, svårt att hålla vikten, nedstämdhet, trög mage och håravfall. Eftersom det kan förväxlas med andra tillstånd är det alltså bra att mäta sin ämnesomsättning om man har sådana besvär. Om man konstaterar en brist får man recept på tillskott av ämnesomsättningshormon i form av tabletter. Sedan kontrolleras att man får tillräckligt med medicin genom att regelbundet ta nya blodprover med ett halvt till ett års mellanrum.

Med vår kosthållning idag behöver man inte tänka på annat än att äta normalt saltad mat. Om man är gravid eller ammar ökar behovet av jod i kosten, men ett normalt saltande på maten är tillräckligt för att få i sig det som behövs.

Det kan dock vara värt att veta att om man har högt blodtryck, så är det bra att inte äta för mycket salt eftersom blodtrycket då stiger. Salta inte maten utan att först ha smakat om det verkligen behövs! Ett alternativ kan också vara att använda mineralsalt, som innehåller mindre än hälften så mycket natrium som vanligt salt och som därmed har mindre påverkan på blodtrycket. Man får ändå i sig tillräckligt med jod. Mineralsalt innehåller dessutom mineraler som är nyttiga för kroppen. Det är också klokt att inte röka, eftersom nikotinet gör att sköldkörte

Scroll to Top