Håller jag på att bli blind?

Jag är en 79-årig kvinna som har handarbetat, läst, målat porslin och dessutom jobbat i bank. Håller fortfarande på med att vara kursledare och vill...

Jag är en 79-årig kvinna som har handarbetat, läst, målat porslin och dessutom jobbat i bank. Håller fortfarande på med att vara kursledare och vill så gärna fortsätta med detta.

Jag har stora problem med att bokstäverna flyttar på sig. Det spänner i huvudet som kramp och illamående med huvudvärk blir följden. Det är värst på förmiddagen. På kvällen kan jag skumma igenom någon tidning och eventuellt ett korsord. Har också en lätt form av migrän. Migrän har jag haft sedan 20-årsåldern, tidvis tre gånger per vecka.

Har troligen någon glaskroppsavlossning eftersom det flammar svart vid sidorna och det förekommer också rundlar och fyrkanter som rullar över ögonen. Har haft detta i två år. Har bytt glasögon utan bättring. Har varit på noggrann undersökning på lasarettet, men inga fel hittades. Håller jag på att bli blind? Finns det ingen hjälp?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är bra att du varit på lasarettet och fått en noggrann undersökning av dina ögon. Därmed kan man utesluta en del vanliga ögonsjukdomar som grå starr, grön starr, åldersförändring i gula fläcken samt blodpropp i ögat. Ditt problem kvarstår emellertid och jag tror precis som du, att det är fråga om glaskroppsavlossning.

Det skulle även kunna röra sig om glaskroppsgrumling och kanske även att du upplever synproblem på grund av ålderssynthet i kombination med din migrän, vilket normalt är ofarligt. Jag ska försöka förklara vart och ett av dessa fenomen och hur det påverkar synen.

Glaskroppsgrumling: Bakom ögats lins finns den segflytande glaskroppen som fyller ut större delen av ögat. Den är normalt sett genomskinlig. En vanlig utveckling är att det bildas glaskroppsgrumlingar, stelnade eller delvis stelnade geléklumpar som rör sig i glaskroppens vätska. Dessa uppfattas ofta som prickar, fläckar eller “flugor” som far runt och grumlar synfältet. De är normalt sett helt ofarliga och finns hos nästan alla männi-skor. Det brukar lugna ner sig efter några månader. Men om grumlingarna ökar i antal kan det vara anledning till en grundlig ögonundersökning.

Glaskroppsavlossning: Glaskroppen skrumpnar med åren ihop något och lossnar från sina fästen i näthinnan. Det är ganska vanligt, särskilt i medelåldern. Att det flammar svart på sidorna av ditt synfält tolkar jag som en misstänkt glaskroppsavlossning. Då får man de synfenomen du beskriver som svarta prickar, mönster eller maskar. Man kan inte göra så mycket åt detta. Besvären kan finnas kvar under flera månader, men brukar minska med tiden. Ändå kan det ibland bli så att man ser prickarna då man reser sig från liggande till stående.

Det är dock viktigt att snabbt komma under vård hos en ögonläkare om man ser en skugga eller gardin i synfältet som man inte kan se igenom. Dessa symtom kan tyda på att näthinnan är skadad vid avlossningen. Vid små sprickor i näthinnan räcker det oftast med att bränna fast näthinnan med laser, vid stora sprickor måste man operera.
Ålderssynthet: Ögat kan ställa in skärpan steglöst och blixtsnabbt från oändligt långt avstånd till ungefär en dryg decimeter framför ögat.

Detta kallas även ackommodationsförmåga och fungerar utmärkt fram till strax före 50 års ålder hos de flesta. Sedan försämras den gradvis och upphör helt att fungera i 60–65-årsåldern. Det innebär att man får svårt att se skarpt på nära håll och bokstäver flyter samman. Det leder ofta till spänningshuvudvärk. Det är viktigt att prova ut glasögon som kan kompensera för denna synnedsättning.

Klassisk migrän: Migrän som drabbar ögonen kallas även migrän med aura. Då har man förutom dunkande huvudvärk och illamående även tillfälliga synfenomen som trådar eller blixtar i synfältet. Eftersom du inte beskriver sådana besvär tror jag inte att det är det som påverkar din syn.

Ögonmigrän: Drabbar en av tio personer med migrän och ofta de som har högt blodtryck. Typiskt för ögonmigrän är ett flimrande någonstans i synfältet, följt av ett gradvis ökande område med synfältsbortfall. Synfältsstörningen varar sällan mer än 20–30 minuter. Den följs ibland av en del huvudvärk.

Allt jag nämnt ovan är normalt sett ofarligt. Det finns emellertid andra mer ovanliga synbesvär, som inte är aktuella utifrån det du beskrivit. Men den som får akut synnedsättning, dubbelsyn eller att ögonlocket inte kan styras ska snabbt söka ögonläkare för då är det fara för att synen går förlorad.

Eftersom din undersökning inte visade några fel kanske du till viss del måste acceptera att åldern tar ut sin rätt när det gäller synen. Det du själv kan göra något åt är att se till att du har bra glasögon, vilar ögonen vid behov samt promenerar lite varje dag för att öka blodcirkulationen. Det är också viktigt att ha bra ljus, gärna så kallad fullspektrumbelysning – lampsken som liknar dagsljus och ger ögat bättre detalj- och kontrastseende.

Scroll to Top