Hur ska jag hantera mitt dåliga psyke?

Jag har länge mått dåligt, känt mig trött och slut. Det började med en förkylning för två år sedan. Sedan fick jag problem med täta...

Jag har länge mått dåligt, känt mig trött och slut. Det började med en förkylning för två år sedan. Sedan fick jag problem med täta trängningar och konstant illamående. Förra sommaren bröt jag ihop på jobbet. Jag vet inte varför jag inte kunde styra känslorna utan bara storgrät. Jag gick in till chefen och sa som det var. Hon kontaktade företagshälsovården där jag fick beskedet att det inte var någon depression. Det var konstigt eftersom jag hela sommaren gått i självmordstankar.

På vårdcentralen fick jag Sertralin, som jag tog i ett halvår men tyckte det inte hjälpte tillräckligt och slutade därför ta dem. Det togs en massa prover som visade att det inte var något fel på bland annat sköldkörteln.

Nu i juni fick jag komma till en kurator. Han tyckte inte heller jag var deprimerad utan att jag hade en lägre “stämningsnivå”, vad han nu menar med det? Han sa han ville träffa mig igen men jag sa att jag hellre ville komma till en psykolog. Sedan dess har jag inte hört något.

Jag känner mig själv psykiskt sjuk men alla andra tycks tycka att jag är normal. Vill inte leva längre, inte när det ska vara så här. Vad ska jag göra?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Bra att din chef kopplade in företagshälsovården i ett tidigt skede. Jag antar att ni gick igenom såväl din arbetssituation som livssituation för att försöka ringa in vad som skulle kunna vara orsaken till dina besvär.

Du säger att du har tagit en massa prover så jag antar att det har gjorts en allmänmedicinsk undersökning för att se att du inte har brist på något viktigt ämne i kroppen, till exempel ämnesomsättningshormoner. Brister på dessa kan göra att man blir trött och nedstämd och dessa symptom är svåra att skilja från en vanlig depression. Att göra en sådan medicinsk undersökning är alltså A och O innan man går vidare.

Eftersom du fick medicinen Sertralin har din läkare bedömt att du sannolikt lider av en depression. Om inte Sertralin ensamt räcker kan man behöva kombinera med annan medicin eller byta till annat preparat. Boka tid hos din vårdcentralsläkare igen för uppföljning och ytterligare diskussion om remiss till psykolog.

Du säger att du inte “hört något” från vårdcentralen. Ring upp den som lovat ordna något och fråga vad som hänt! Vänta inte! Det kan ju faktiskt ha glömts bort eller blivit något missförstånd!

Vad är det för skillnad på nedstämdhet och depression? Många människor blir nedstämda någon gång i livet. Om nedstämdheten djupnar och går över i en depression behöver du hjälp från sjukvården. Depression är en psykisk sjukdom, men gränsen mellan vanlig nedstämdhet och sjuklig depression är delvis flytande.

Att hamna i en svacka, att känna sig låg eller helt nere, är en naturlig del av livet och gör att vi förhoppningsvis reflekterar över det som hänt och vårt liv. En period av naturlig nedstämdhet eller sorg kan ibland övergå i en depression.

En viktig skillnad mellan nedstämdhet och depression är att nedstämdheten håller i sig dagligen under minst en tvåveckorsperiod om det är frågan om en depression. En depression kan ge många olika symtom. Att vara nedstämd och ledsen eller att inte känna glädje eller intresse för någonting är de viktigaste. Många drabbas av ångest.

Den som behöver hjälp med sin nedstämdhet eller depression bör i första hand vända sig till sin vårdcentral. Där kan man få hjälp med diagnos, behandling och stöd. Om dina besvär blir akuta och du har självmordstankar ska du omedelbart söka vård vid närmaste psykiatriska akutmottagning! Det är viktigt att snabbt få hjälp!

Kan man förebygga nedstämdhet? Ja, det kan man ofta. Regelbundna vanor är bra att sträva efter för att få balans i vardagen och på så vis kanske förebygga både nedstämdhet och depression.
• Motion är bra för att avleda deppiga tankar och få ur sig en del ångest. Då får vi nytta av kroppens egna endorfiner som ger kroppen avslappning och harmoni.
• Näringsriktig mat och regelbundna mattider är förutsättningar för att vi ska må bra.
• Ljus är bra för sinnet. Ta gärna en promenad mitt på dagen.
• Sömn är mycket viktigt för återhämtning. Då repareras hjärnan från den stress som vi utsatts för. Varva ner innan du ska sova, det ger bättre förutsättningar till djupsömn.
• Stress kan förvärra nedstämdheten. Därför viktigt att minska på stress om man känner sig nedstämd.
• Genom att tala om hur du mår och sätta ord på vad du känner kan du lättare bearbeta dina tankar. Prata med anhöriga, vänner eller om du hellre föredrar samtal med någon du inte känner. Ring Nationella hjälplinjen eller Jourhavande medmänniska. Skriv dagbok. Gråt har en mycket läkande effekt precis som skrattet.
• Kunskap om depression och nedstämdhet hittar du både i böcker och på internet.

Kom ihåg att även svåra perioder i livet kan föra med sig något gott och ge nya perspektiv.

Scroll to Top