Vad gör jag med min hälsporre?

Är en tjej på 30 år som har fått diagnosen hälsporre i den högra foten. Det gör väldigt ont på morgonen och på kvällen. Arbetar...

Är en tjej på 30 år som har fått diagnosen hälsporre i den högra foten. Det gör väldigt ont på morgonen och på kvällen. Arbetar som undersköterska i äldrevården, så jag står och går mycket om dagarna. Läkaren sa att det ska gå över av sig själv och att jag även måste gå ner i vikt. Jag väger 95 kg och är 168 cm. Jag vet bara inte hur jag ska gå ner i vikt när jag har så ont i min fot.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Hälsporre är en inflammation i foten. Det heter plantar fasciit på medicinskt fackspråk och kommer av de latinska orden planta som betyder fot och fasciit som betyder inflammation i stödjevävnad. Det är ett mycket vanligt problem, som uppkommer på grund av överbelastning och ger smärta vid belastning av foten, speciellt på morgonen då man stiger upp och då fotvalvet tänjs ut efter att ha krympt ihop något under natten. I hålfoten finns en kudde, en bindvävshinna av fett och bindväv, som kallas fascia på latin, som går mellan hälbenet och främre mellanfotsbenen. Denna bindvävshinna ökar fotens rörelseförmåga genom att forma fotvalvet som man ser på insidan av foten. De som lider av plattfot har en minskad styrka i sitt fotvalv, så foten sjunker ner. Därav namnet.

Om man överanstränger fotvalvet, vanligen genom att göra rörelser man inte brukar göra, kan det bli små bristningar där bindvävshinnan fäster i hälbenet. Om man har ökat i vikt på relativt kort tid eller har ett belastande arbete med mycket gående och stående kan det också utlösa besvären. Då blir det en inflammation i området, som ger smärta. Smärtan i hålfoten kan också sitta bak mot hälbenet och på röntgen kan man då ibland se en liten “hälsporre”. Tänk på att en vanlig orsak hos just kvinnor är användning av högklackade skor eller helt platta skor. När man blir äldre blir hålfoten också mindre tålig för belastning, särskilt om man också är överviktig.

Den viktigaste behandlingen är att undvika för stor eller fel belastning på foten. Ett bra sätt är att på morgonen då man vaknar långsamt tänja ut fotvalvet så att inte nya bristningar sker. En sjukgymnast kan visa hur man gör för att undvika att skadan förvärras. Sjukgymnasten kan också tejpa upp fotvalvet för att avlasta det under en tid. Man ska gå med skor som har mjuk uppbyggnad i hålfoten, till exempel joggingskor, gärna även inomhus, så att inte fotvalvet faller ner och sträcks ut. Det finns speciella skoinlägg för hälsporre som kan köpas i de flesta sko- och hälsovårdsbutiker. De minskar trycket där inflammationen sitter så att det inte gör så ont och dessutom har en chans att läka. Din läkare kan också skriva remiss till ortopedtekniker för utprovning av särskilda skoinlägg anpassade just för din fot. De brukar i allmänhet vara mer effektiva. Man bör inte spruta kortison i det inflammerade fotvalvet, eftersom det ökar risken för att det kan brista, med kroniskt smärttillstånd som följd. Ofta har receptfri gel som innehåller inflammationsdämpande medel, så kallade NSAID preparat som Ipren och Voltaren, god lindring, särskilt om man smörjer fotvalvet i samband med sänggåendet. Man kan också försöka med ultraljudsbehandling som kan lindra smärtan.

Med tiden läker tillståndet ut hos de allra flesta och då är det viktigt att förebygga så att problemet inte kommer tillbaka. Det gör man bäst genom att försöka gå ner i vikt om man är överviktigt. Jag förstår att detta inte är lätt, men den bästa och varaktiga viktnedgången sker långsamt, cirka ett kilo per vecka, genom att ändra kost och röra sig mer och regelbundet. Har du testat cykling och simning även när du har ont? Ofta behöver man stöd av andra i samma situation för att lyckas. Jag rekommenderar att du tar kontakt med exempelvis Viktväktarna där du bor för att få råd och stöd.

Scroll to Top