Hur ska jag bli av med den hemska lukten?

Jag är en kvinna på 55 år som har ett jättestort problem med stark och frän lukt från underlivet. Jag håller på att bli helt...

Jag är en kvinna på 55 år som har ett jättestort problem med stark och frän lukt från underlivet. Jag håller på att bli helt knäckt av detta. Jag har tidigare aldrig haft några underlivsbesvär, som till exempel svamp eller infektioner, inte ens någon urinvägsinfektion. Jag sköter min dagliga hygien (med lämplig tvål), tvättar mig inte överdrivet heller. Men luktar som om jag inte har tvättat mig på minst en vecka!

Det började för cirka fyra år sedan då min mens slutade. Har fått förklaringen att man får ett annat pH-värde i klimakteriet. Några infektioner eller flytningar har jag alltså inte haft som kan förklara mina besvär. Har provat receptfria medel och även sådana på recept men inget har hjälpt.

För tre år sedan fick jag ett plötsligt framfall och använde ring ungefär ett år. Sedan opererades livmodern bort utan problem, blev samtidigt av med de ständiga menssmärtorna jag haft under några år (åren då jag inte hade någon mens). Blev jätteglad över att slippa smärtorna, men det här är ju inte så mycket bättre! Något samliv är inte att tänka på när det är så här.

Jag har rosacea sedan många år och tar antibiotika, tetracykliner. Kan det helt plötsligt påverka? För övrigt har jag östrogenplåster 25 mikrogram två gånger per vecka och Vagifem två gånger per vecka. Finns det något råd och hjälp att få?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Doften som kommer från slidan beror på flera olika faktorer som hur flytningen är sammansatt och vilken bakteriebalans det finns. Bakteriebalansen beror i sin tur mycket riktigt på pH-värdet.

Normalt domineras bakteriefloran i slidan av lactobaciller. De surgör slidsekretet, det vill säga sänker pH-värdet. Vid lågt pH trivs inte alla de andra bakterierna som normalt finns i slidan. De försvinner inte utan finns kvar men i ett litet antal. Vid obalans av bakterierna i slidan försvinner lactobacillerna varvid pH stiger och övriga bakterier blir fler. Beroende på vilken bakterie som dominerar kan man få olika typer av symptom.

Bakterien Gardnerella ger en obehaglig frän doft, som rutten fisk säger en del. Vanliga Streptococcer ger en mer gulgrön tjock flytning men inte så mycket doft. Alla de olika bakterierna har sina karakteristika. Detta handlar egentligen inte om en infektion eller inflammation. Slemhinnorna i slidan brukar inte påverkas. Det är bara en förändrad balans av de normalt förkommande slidbakterierna som ger oönskade symptom i form av en flytning eller en doft man inte tycker om.

Vill man förändra balansen kan man antingen försöka tillföra lactobaciller eller behandla bort de oönskade bakterierna med antibiotika. Det finns två preparat innehållande lactobaciller, Laktal och Vivag. De kan köpas receptfritt på Apoteket. Jag förmodar att det är någon av dessa du provat. Ibland lyckas detta bra men ibland ser man ingen som helst effekt.

Om det fungerar är det inte ovanligt att besvären återkommer ganska snart igen. En del kvinnor får behandla sig regelbundet för att uppnå bestående effekt. Detta är inte fel eller farligt, bara dyrbart.

Ska man använda sig av antibiotika brukar det röra sig om antingen Dalacin i form av slidpiller eller Flagyl i form av slidpiller eller som tabletter. Antibiotikan behandlar tillfälligt bort de oönskade bakterierna och sen hoppas man att lactobacillerna ska kunna ta över igen, växa till sig och skapa ett lägre pH. Även med antibiotika kan effekten vara tillfällig och det är vanligt att besvären kommer tillbaks igen. Man får då upprepa behandlingen.

Kanske har det en viss betydelse att du tar ett annat antibiotika av typen tetracykliner. Det påverkar alla bakterier i kroppen även de som deltar i balansen i slidan.

Du skriver att ingen av de behandlingar du prövat har hjälpt dig. Frågan är om du varit tillräckligt uthållig eller har en doktor som förskriver de här medicinerna i upprepade doser.

Man kan exempelvis ibland behöva behandla med Flagyl i upp till två veckor innan man får effekt och ibland måste man också upprepa behandlingen då och då så fort man får besvär igen för att hålla balansen i schack.

Flagyl är en typ av antibiotika där man inte har sett så mycket problem med resistensutveckling, så man behöver inte vara rädd för att ta upprepade doser. Ring till din doktor och fråga om du kan få pröva detta.

Sedan är det viktigt att komma ihåg att det du har inte är farligt, det är ingen sjukdom, bara en obalans av normalt förekommande bakterier och man måste inte nödvändigtvis behandla det.

Scroll to Top