Jag har träffat en ny man för några månader sedan. Vi har det bra men jag har nu fått besvär som jag aldrig haft förut. Jag har två gånger fått små plitor som ser ut som blåsor i höger ljumske. Det håller på i en vecka, sedan försvinner det. Jag är orolig för att det kan vara herpes.
Jag har aldrig haft sådant här innan och inte min partner heller. Jag vet inte hur jag ska göra för att få reda på vad det är och det känns lite pinsamt att gå till vårdcentralen och fråga om sådant här när man är 70 år fyllda.
Det är svårt att på din beskrivning säkert avgöra om det kan vara herpes, men att de återkommande plitorna ser ut som blåsor kan tyda på det. Herpes i underlivet, som också kallas könsherpes eller genital herpes, är ett virus som kan smitta vid sexuell direktkontakt och man räknar med att kanske hälften av befolkningen bär på könsherpes.
De flesta får aldrig några besvär, som består av övergående sveda, sår och blåsor. Många är alltså smittade utan att veta om det och har man fått viruset har man det hela livet. Det beror på att herpes ligger vilande i hudnervrötterna och det kan ibland aktiveras och orsaka dessa besvär på könsorgan, ibland även kring ändtarmen, på skinkorna och på låren.
Det är blåsorna som är särskilt smittsamma, men troligen kan man smitta en annan person, som själv inte bär på herpesviruset, även om man inte har ett akut utbrott med blåsor. Man är dock betydligt mindre smittsam då och inte heller hela tiden.
Om du inte tidigare haft besvär av herpesblåsor i ljumsken kan det vara så att din vän har herpesviruset utan att ha besvär. För att säkert ta reda på detta kan man ta ett blodprov på er båda på vårdcentralen eller på sjukhusets hud- och könsmottagning. Om bara den ena personen bär på viruset rekommenderas att man avstår från samliv under utbrott av sveda och blåsor, för att undvika överföring. Kondom är inte något bra skydd i detta sammanhang, eftersom viruset ofta finns på hud runt omkring och kan smitta vid direktkontakt med annan person. Enda säkra skyddet under utbrottet är att helt avstå från sex.
Om du haft utbrott mer än två gånger på ett halvår vill jag rekommendera att du diskuterar med din vårdcentralsläkare eller sjukhusets hud- och könsmottagning och kanske får utskrivet förebyggande virushämmande läkemedel, som Aciklovir, Valciklovir, Zovirax eller Valtrex. Det tas i lägre dos än om man har ett akut utbrott, och tas varje dag för att ha förebyggande effekt. På så sätt kan de flesta utbrotten av herpes undvikas eller åtminstone lindras och dessutom blir man betydligt mindre smittsam. Risken att en osmittad partner får herpesviruset minskar kraftigt. Virushämmande läkemedel lindrar bara så länge man tar dem. Tyvärr finns det inget botemedel eller vaccin mot herpes.
Det kan vara bra att veta att herpesviruset dör snabbt utanför kroppen och smittar inte via toalettsitsar, badkar eller handdukar. Tvätta händerna noggrant efter toalettbesök eller efter duschning så att inte virus överförs till ögon, näsa eller mun. Om man från början har tätare utbrott brukar det med tiden gå allt längre tid mellan dessa.
Det är absolut inget att skämmas för och god hjälp finns att få. En av våra huvuduppgifter som doktorer är ju att försöka hjälpa till att öka livskvaliteten hos våra medmänniskor. Skulle det vara något annat än herpes är det också bra att veta.
Alltså, gå båda till doktorn och ta blodprov på herpes, fortsätt med samlivet, men avstå från sex när besvären finns. Åtminstone tills ni får besked om vad det är.