Kan jag ha fått äggledarinflammation?

Jag har nyss fått reda på att jag har klamydia och har nu börjat min penicillinkur. Vet inte hur länge jag haft det, men tror...

Jag har nyss fått reda på att jag har klamydia och har nu börjat min penicillinkur. Vet inte hur länge jag haft det, men tror det är drygt två månader. Under den här tiden har jag haft lite ont i magen från och till. Kan jag ha fått äggledarinflammation? Hur kollar man upp om äggledarna har påverkats av klamydiainfektionen?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Även om inte risken är så stor kan det mycket väl vara så att du har fått en äggledarinflammation. Ungefär tio procent av de som har en klamydiainfektion i livmodertappen får också en spridning av infektionen till äggledarna.

Tyvärr ger en klamydiainfektion oftast ganska blygsamma symptom. Det är därför viktigt att gå och kontrollera sig så fort man utsatt sig för risk att bli smittad eftersom man inte alltid själv märker att man har fått en infektion.

Sitter klamydian i urinröret kan man få sveda vid vattenkastning, sitter den på livmodertappen kan man få flytningar och småblödningar och om den leder till en äggledarinflammation får man vanligtvis endast lätt värk i lilla bäckenet. Dessutom är det vanligt med en så kallad helt “tyst” infektion, det vill säga man har inga symptom alls.

Av alla som fått en äggledarinflammation orsakad av klamydia får tio procent en skada som gör det svårt att bli gravid i framtiden. Om man drabbas av detta flera gånger räknar man med att risken för en skada på äggledaren dubbleras för varje ny äggledarinflammation man utsätts för.

Vid äggledarinflammation orsakad av någon annan typ av bakterie än klamydia får man mycket tydligare symptom, som mer påtaglig smärta och feber, men också mycket mindre risk för skador på äggledarna.

Ska man undersöka äggledarna för att utesluta att de är skadade måste man göra en genomspolning. Det görs på gynmottagningen och man använder sig av en speciell typ av kontrastmedel samt ultraljud. Genomspolning av äggledarna är både ett dyrbart och ganska smärtsamt ingrepp. Därför gör man det inte bara för att kvinnan själv vill veta utan endast i samband med en infertilitetsutredning på de kvinnor som försökt bli gravida under mer än ett års tid utan att lyckas, för sammantaget är det trots allt en väldigt liten risk för att få en skada på äggledarna efter bara en vanlig klamydiainfektion.

Om det skulle vara så att man inte blir gravid och utredningen med genomspolning visar att man har skadade och stängda äggledare blir man remitterad för provrörsbefruktning. Är man ung och det inte finns något annat fertilitetsproblem än de skadade äggledarna, så är chanserna för att man ska bli gravid med provrörsbefruktning väldigt goda.

Bäst är naturligtvis att förebygga klamydiainfektion genom att alltid använda kondom i samband med sex med en ny partner tills båda parter kontrollerat sig och man har uteslutit klamydia.

 

Scroll to Top