När jag och min dåvarande sambo köpte vårt hus fördelade vi ägandet mellan oss till 35 respektive 65 procent eftersom vi gick in med olika kontantinsatser och därför tyckte att det var rätt att detta också avspeglades i ägandet av huset.
Nu har vi varit gifta i åtta år och min man har lagt ner så mycket mer pengar i huset än jag har gjort efter inköpet, så jag tycker att det inte är mer än rätt att han också står för halva huset. Men kanske innebar vårt giftermål att han automatiskt blev hälftenägare och att vi därför inte behöver göra något? Om inte, är det ett gåvobrev som krävs?
Det är ett missförstånd att ett giftermål också innebär att ägarförhållandet förändras, så att man helt plötsligt äger allt tillsammans. Ett giftermål får aldrig denna konsekvens och äger ni inte redan före giftermålet huset med hälften var, så kan det inte helt plötsligt bli så.
Principen är alltså den att ni även efter ert giftermål var och en äger sin egendom och att ni därför även, som gifta, nu samäger fastigheten i de proportioner ni hade redan före äktenskapet. Detta att vi säger att vi får ett giftorättsanspråk i varandras egendom som gifta är bara ett anspråk, som väcks till liv i samband med att det sker en bodelning av egendom under vårt äktenskap eller i samband med skilsmässa eller dödsfall.
Om ni vill förändra ägarförhållandet i huset kan detta ske via en gåva, bodelning under ert äktenskap eller försäljning. Det sista alternativet verkar dock inte passa er. Men för att avgöra vilket av de två kvarstående alternativen som passar er rekommenderar jag att ni tar hjälp av en familjerättsjurist, som även kan ta hänsyn till andra faktorer, som till exempel er familjesituation.