Vad säger statistiken om canceröverlevnad?

Jag hade bröstcancer för drygt fem år sedan med efterföljande behandling. En bit togs bort av bröstet men inte lymfkörtlarna eftersom de inte visade sig...

Jag hade bröstcancer för drygt fem år sedan med efterföljande behandling. En bit togs bort av bröstet men inte lymfkörtlarna eftersom de inte visade sig vara angripna.

Vad jag hört är att man friskförklaras efter fem år. Jag förstår att det med det menas att om man får återfall, så sker det oftast inom fem år. Men samtidigt kan det ge en falsk trygghet med sådan information eftersom många faktiskt blir drabbade av spridning av cancern till lungor eller skelett efter mer än fem år. Jag vet, eftersom jag arbetar med sjukskrivna människor och har ett flertal som får återfall efter både fem och tio år. Hade faktiskt en moster där spridningen visade sig efter 15 år.

Om femårsöverlevnaden är 75 procent, vad säger då statistiken om överlevnaden efter tio år eller chansen för en fullständig överlevnad av bröstcancer? Hur är överlevnaden statistiskt sett om man är under 40 år och drabbas?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag håller med om att statistik är ett svårt område, men det är ett av våra viktigaste verktyg i vården då vi ska avgöra vilken vård som är bäst att ge i det enskilda fallet. Det är omöjligt för en läkare att förutsäga framtiden individuellt för en cancerpatient, man kan enbart jämföra med andra personer som har haft samma sorts cancer och hur spridd den är.

Av tradition jämförs olika behandlingar och patientgrupper vid vissa tidpunkter efter cancerdiagnos. Fem år är en sådan gräns då man generellt sett anser att behovet av regelbunden övervakning för att upptäcka eventuella återfall i sjukdom minskar. Det mest rättvisande är att använda denna gräns för aggressiva cancerformer, eftersom de flesta som avlider av sjukdomen gör det före fem år. Då är sannolikheten stor att man faktiskt är botad vid femårsgränsen.

När det gäller bröstcancer vet man att de flesta som får återfall får det de första fem åren, men att risken sedan planar ut långsamt. Det finns därför de som kan få återfall efter 10-15 år även om det inte är vanligt.

Beträffande dina specifika frågor om överlevnad måste man veta vilken sorts cancer man haft och vilket stadium, det vill säga vilken spridning. Det blir olika statistik beroende på om den bara fanns i bröstet, hur stor den var och om det också fanns cancer i lymfkörtlar i armhålan eller på andra ställen. Jag ska dock ge dig ett generellt svar baserat på alla sorters bröstcancer. Om man räknar bort alla andra dödsorsaker bland samtliga som fått bröstcancer så lever 86 procent av dem som fått bröstcancer efter fem år och 75-80 procent lever tio år efter operation.

Jag har dessvärre inte hittat några siffror på hur många av dem som får bröstcancer före 40 års ålder som överlever sjukdomen. Däremot finns det uppgift på åldersgruppen 40-49 år och 70 procent av personer som fått bröstcancer i denna åldersgrupp mellan åren 1986-2000 kommer att överleva sin sjukdom och alltså dö av något annat.

Man misstänker dock att de som är under 40 år har sämre prognos eftersom de kommer senare till behandling, då de inte känner igen varningssignalerna eller går på mammografi. Bröstcancer för så unga kvinnor är dessutom ofta av en mer aggressiv typ, med relativt sett många fall av ärftlig bröstcancer.

Utan hänsyn till ålder skulle man kunna sammanfatta, att den som bara fått en knuta i bröstet som enkelt tagits bort med kirurgi har liten anledning till oro och hela 60 procent av de med bröstcancer har endast en knuta i bröstet. Prognosen är sämre ju mer spridd sjukdomen är.

I ditt fall bedömer jag, utifrån det du skrivit, att chansen för att du är varaktigt botad som mycket god. Är du orolig och vill göra en extra koll så tror jag du kan få det om du begär det. Men det brukar inte ske med automatik efter de första fem åren.

Osäkerheten kring vår egen död finns för oss alla. Statistik är bara statistik. Det viktiga är att vi försöker njuta så mycket som möjligt av livet, av varje dag och av varje stund, framför allt av de små vardagliga sakerna. Även jag som doktor behöver påminnas om detta. Så tack för din fråga!

Jag vill även passa på att rikta ett särskilt tack till statistiker Oskar Hagberg, Onkologiskt Centrum södra sjukvårdsregionen Lund för det statistiska underlaget i detta svar.

Scroll to Top