Vad är det som har hänt med tungan?

Jag är mycket orolig för mitt 20-åriga barnbarn. För två år sedan började hans tunga bli röd mitt på, stort som ett frimärke. Nu har...

Jag är mycket orolig för mitt 20-åriga barnbarn. För två år sedan började hans tunga bli röd mitt på, stort som ett frimärke. Nu har det röda spridit sig mot sidorna och mot tungspetsen. Den vanliga ljusa beläggningen som finns på tungan är borta, bara lite fram och på sidorna. Ibland har han ont. Han har varit hos fyra läkare och ingen vet något. Inga prover tagna. En läkare sa att det får du leva med, det är inget farligt. Vad kan det vara han har råkat ut för?

 

Doktor Lennart Skoog svarar:

På din beskrivning låter det som att ditt barnbarn har lingua geographica som är latin och betyder geografisk tunga. Det blir då sammanflytande röda områden på tungryggen, vilka liknar en karta, och om man haft detta en längre tid kan det också bli djupa sprickor i tungan.

Det beror på att de små röda utskotten på tungan som heter papiller försvinner. Tungan ser då rödflammig och oregelbunden ut med röda fläckar, som kan komma och gå, bli större och mindre. De flesta har inga besvär alls, andra upplever att det lätt svider på tungan, särskilt om man äter starkt kryddad mat, tomater och citrusfrukter. Därför är det bra att undvika sådan mat någon vecka om man har sveda i kombination med lingua geographica.

Det är riktigt, som en av din sons läkare berättade, att det är helt ofarligt och inte heller uppfattas som en sjukdom, då man räknar med att upp till åtta av hundra personer har detta tillstånd. Man kan ha lingua geographica under mycket lång tid och man kan också se det hos barn. Orsaken är okänd, men det kan finnas ett visst samband med allergi, astma eller eksem, vilket gör att man tror att det har med autoimmunitet att göra, då immunförsvaret reagerar mot den egna kroppen.

Det finns ingen specifik behandling att erbjuda, men tandkrämer med läkeväxten aloe vera verkar hos många lindrande. Jag rekommenderar särskilt Aloe Vera original som är den enda tandkrämen med både aloe vera och skyddande fluor. Det går att köpa sådan tandkräm hos en tandläkare eller direkt via internet www.aloeveraoriginal.se. Tandläkare eller öron-, näs- och halsläkare kan också ordinera en särskild lösning som man kan pensla tungan med en till två gånger dagligen under maximalt fyra dagar.

De flesta blir bättre av behandlingen, men det finns en viss risk att det kan det bli en försämring och då måste man avbryta behandlingen. Ibland försvinner även den synliga förändringen med denna behandling.

Sammanfattningsvis, har man inga besvär görs ingenting och det finns god chans att förändringarna minskar av sig själva med tiden.

 

Scroll to Top