Varför tar man inte hela bröstet?

Jag har läst om kvinnor som blivit bröstopererade och även bekanta och de har fått efterbehandling som de inte har mått så bra av. Sedan...

Jag har läst om kvinnor som blivit bröstopererade och även bekanta och de har fått efterbehandling som de inte har mått så bra av. Sedan vet de inte förrän efter fem år om de är fria och det händer ju att de får opereras igen.

Varför tar ni läkare inte upp att det finns möjlighet att ta hela bröstet och slippa behandling efteråt? Jag är själv bröstopererad och bestämde mig med en gång att ta hela bröstet, men då gäller det att vara stark och envis för de försöker att få en att bara ta en bit. Jag behövde inte någon behandling efteråt. Men hur hade det gått om jag lyssnat på läkarna och de bara tagit en bit. När de undersökte det borttagna bröstet hittade de fler tumörer. Läkaren som opererade tyckte jag tog rätt beslut när jag talade med honom en timme före operationen.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Läkarens råd beträffande hur stor del av bröstet som tas bort grundar sig på hur stor tumören är i bröstet samt om det finns fler än en tumör. Vid de allra minsta tumörstorlekarna, som är under 20 millimeter i diameter, har man visat att lika många överlever som bara får den del av bröstet borttagen där tumören sitter jämfört med dem som får hela bröstet borttaget. Även vid tumörer upp till 50 millimeter kan man göra begränsad borttagning av bröstet, i en del fall med strålbehandling före som krymper tumören.

Kompletterande behandling vid borttagande av en mindre del av bröstet, brukar ges i form av strålbehandling. Detta görs för att oskadliggöra små cancerförändringar eller förstadier till cancer, som kan finnas i den del av bröstet som lämnats kvar. Ibland strålas enbart operationsområdet och de lymfkörtlar som finns i närheten, men i vissa fall behövs ingen strålbehandling alls. Vid större tumörer eller tumörer på flera ställen i bröstet tas hela bröstet bort samt intilliggande lymfkörtlar. I ditt fall visade det sig att just du hade flera tumörer i bröstet och då var det helt rätt att hela bröstet togs bort.

Om man måste operera bort hela eller delar av sitt bröst upplever en del känslor av förnedring och förlorad identitet. De ärr som uppstår i samband med operationen har många svårt att acceptera. Kroppen blir obekant och det kan ta lång tid innan man känner igen sin spegelbild, vilket får många kvinnor att fundera på om de kommer att bli sig själva igen. Bröstproteser upplevs ofta som tunga, besvärande, varma och kläderna passar inte som tidigare. Att acceptera sin nya situation kan ta tid.

Jag har full förståelse för ditt beslut att ta bort hela bröstet och i efterhand visade det sig att det dessutom var rätt ur behandlingssynpunkt. Att ta bort hela bröstet för säkerhets skull är ett svårt beslut för de flesta kvinnor. Min uppfattning är nog att de flesta kvinnor, om det är möjligt, väljer att ha kvar så mycket som möjligt av bröstet. Vill man dock ta bort hela bröstet för säkerhets skull eller för att slippa efterföljande behandling, som man kanske inte mår bra av, så får vi läkare respektera detta. Vi läkare måste dock informera ordentligt innan, så patienten är införstådd med följderna av de olika alternativen, även alternativet att ta bort hela bröstet även om det kanske inte skulle behövas.

 

Scroll to Top