Allt sedan min dotter föddes för nio år sedan har jag haft ensam vårdnad om henne. Under alla dessa år har fadern varit helt ointresserad av att träffa henne. När hon var 2 år träffade jag min nuvarande make som jag också har en gemensam son med. Rent faktiskt känns det som vi är en kärnfamilj och min dotter betraktar också min man som sin pappa och vice versa.
Min fråga är nu, kan jag på något sätt säkra att min man får vårdnaden om min dotter ifall det skulle hända mig något så drastiskt som att jag dör medan hon är minderårig? Kan jag till exempel förordna det genom ett testamente?
Nej, du kan inte testamentera över din dotter. Istället är det tingsrätten som har att ta ställning till vem som ska få vårdnaden eftersom du är ensam vårdnadstagare och fram till dess är det naturligtvis inget som hindrar att hon skulle bo kvar med din man och sin bror.
Eftersom det alltid är barnets bästa som ska vara utgångspunkten vid vårdnadsfrågan kan jag i ditt fall inte se annat än att din dotter inte skulle skiljas från din man och sin bror, det vill säga de två personer som står henne närmast.
Det finns inget sätt för dig att juridiskt säkra vem som ska få vårdnaden om din dotter. Det du kan göra är att skriva en så kallad viljeförklaring för att påverka socialtjänstens bedömning i vårdnadsfrågan. I denna motiverar du varför det ur din dotters perspektiv vore det bästa att din make också blev hennes vårdnadshavare.
Men med tanke på den totalt frånvarande biologiske fadern och på det sätt din dotter och make har kommit att betrakta varandra, tycker jag att du och din man istället borde fundera på om inte han skulle manifestera sina faktiska känslor för din dotter genom att också adoptera henne.