Vad ska man äta vid förstorad sköldkörtel?

Jag har en för stor sköldkörtel. Jag har tagit Levaxin innan men det ska jag inte få längre trots att proverna inte är bra ännu....

Jag har en för stor sköldkörtel. Jag har tagit Levaxin innan men det ska jag inte få längre trots att proverna inte är bra ännu. Hur ska jag göra för att få ordning på sköldkörteln? Vad kan jag äta och inte äta?

 

Dessutom har jag mycket gaser i magen.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Av ditt brev förstår jag att du har struma, vilket betyder att sköldkörteln har växt och är större än normalt. Struma kan bero på olika orsaker och jag vet inte i ditt fall vad det beror på. Oftast kommer besvären smygande och man kanske märker det genom att gamla halsband plötsligt inte räcker om halsen eller att halskragar inte går att knäppa.

 

Struma kan drabba både den som har en för hög produktion av ämnesomsättningshormon i sköldkörteln liksom den som har normal eller för låg sådan. Det enda sättet att avgöra vad struman kan bero på är att mäta hormonnivån i blodet, vilket säkert din läkare också har gjort.

 

Eftersom du fått ordination på tillskott av ämnesomsättningshormon i form av Levaxin hade du troligen en för låg nivå av detta hormon i kroppen från början, vilket kan orsaka struma. Levaxin ges ibland också till den som har struma i kombination med normal ämnesomsättning och då i ett försök att dämpa strumans tillväxt. I ditt fall verkar din medicinering justerad så att du framöver inte ska behöva ta Levaxin.

 

Vad ska man då äta och inte äta? Det viktigaste för de allra flesta är att äta allsidig kost, vilket även innefattar att man saltar på maten i måttlig mängd. Innan vanligt bordssalt berikades med jod, var det vanligt att man fick för lite jod i sig via kosten, vilket ofta ledde till struma. Jod är nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera. Tänk på att flingsalt vanligen inte är jodberikat! Använd alltså salt med jod i! Rökning ökar också risken för struma.

 

Du skriver också att du har mycket gaser i magen. Jag tycker du ska berätta om dessa besvär för din läkare. Det kan behövas en särskilt utredning för att klarlägga orsaken och ge dig råd om att må bättre, särskilt om det är nytillkomna besvär som du inte känner igen sedan tidigare.

 

Jag vill passa på att ge några allmänna synpunkter kring gaser. Normalt har varje människa en och en halv liter gaser i tarmarna varje dag som ska ut. Här kommer några allmänna tips till alla som vill försöka minska på obehaget:

● Undvik sådant som ger gaser i magen, till exempel kål, ärter och större mängder av frukt och grönsaker.

 

● Tugga maten ordentligt så sväljer du mindre luft.

 

● Undvik att tugga tuggummi och dricka kolsyrade drycker. Då sväljer du mycket luft.

 

● Motionera regelbundet. Ju mer du rör på dig, desto bättre sköter sig magen.

 

● Försök undvika orsakerna till stress om du har en känslig tarm.

 

● Undvik godsaker med konstgjorda sötningsmedel som sorbitol och xylitol.

 

● Stor sockerkonsumtion kan också ge mycket gaser och en orolig tarm. Prova att skära ner på godis,

bakverk, och efterrätter.

 

● En del gasbildning kan bero på störd tarmflora och då kan drycker som innehåller “tarmsnälla” bakterier hjälpa, till exempel ProViva, Dofilus eller Verum hälsofil. Ett litet glas efter maten räcker.

 

● Bröd bakat på jäst kan sätta igång jäsprocesser i magen hos en del. Om man avstår från detta ett par veckor ser man om det är jästen som är orsaken till gaserna.

Scroll to Top