När kan jag sluta ta mina minipiller?

Det finns en rad metoder för att ta reda på fertilitet om man vill bli gravid. Nu eftersöker jag det motsatta, alltså någon form av...

Det finns en rad metoder för att ta reda på fertilitet om man vill bli gravid. Nu eftersöker jag det motsatta, alltså någon form av test som kan visa om min fertilitet avstannat.

Jag fyller i år 52 år och äter fortfarande minipiller, något jag önskar sluta med. Senaste menstruation hade jag för åtta månader sedan. Dessförinnan hade jag haft nästan ett års uppehåll. När kan jag säkert sluta med minipiller?

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Tyvärr finns det inte något enstaka blodprov eller någon annan enkel metod med vilken man kan fastslå att fertiliteten med hundra procents säkerhet upphört.

 

Om man är över 50 år gammal, inte tar några mediciner som innehåller hormoner och har varit utan menstruationer i mer än ett års tid räknar man med att det inte längre finns någon risk för att spontant bli gravid. Eller man skulle kanske säga med 99,999 procents säkerhet, vilket väl i praktiken innebär att de flesta kvinnor väljer att inte använda preventivmedel.

 

Så länge du tar minipiller, som är ett gulkroppshormon, kan dina menstruationer påverkas av dessa. Kanske skulle du utan minipiller få helt regelbundna menstruationer och av och till ägglossningar, vilket då skulle innebära en påtaglig risk, om än liten, för en oönskad graviditet. Så utebliven menstruation under mer än ett års tid medan du tar dina minipiller säger inget om vilken risk du skulle ha om du slutade med pillrena.

 

Eftersom du hade en blödning för åtta månader sedan betyder det att dina äggstockar fortfarande är aktiva och producerar östrogen, annars hade du inte haft några blödningar alls, vare sig med eller utan minipiller.

 

Östrogenet behövs för att stimulera slemhinnan i livmodern att växa och sedan stöts denna förr eller senare ut som en blödning. De sjunkande östrogennivåerna i klimakteriet är det som är orsaken till att blödningarna med tiden uteblir.

 

Eftersom de flesta hormonerna svänger upp och ner hela tiden är det inte så enkelt att man bara kan ta ett blodprov och undersöka östrogennivåerna och sedan fastslå att fertiliteten upphört om dessa är låga. Det kan vara en högst tillfällig nedgång och redan några timmar senare kan nivåerna vara höga igen.

 

Det finns några andra hormoner som är lite mer användbara i den här situationen. De heter FSH och LH och svänger inte alls på samma sätt som östrogenerna. Är de höga är det ett klart tecken på att man är i klimakteriet. Men de är inte helt pålitliga för att fastslå utebliven fertilitet. Den här metoden används framförallt på kvinnor som har opererat bort livmodern och därför inte har blödningarna att gå på för att veta om de är i klimakteriet.

 

Om det är så att du inte vill använda minipiller längre finns både kondom och kopparspiral som hormonfria alternativ. Om du använder någon av dessa påverkar du inte kroppen med några hormoner och när du sedan varit utan blödningar lite drygt ett år kan du sluta helt med preventivmedel.

Scroll to Top