Jag är en kvinna på 81 år. Jag undrar varför mina tårar har tagit slut! I omkring tio år har jag ej kunnat gråta trots sorger (som när min syster, min bästa väninna eller min hund gick bort). Ögonen är inte helt torra, ty när jag gäspar rinner tårar. Jag har trott att det skulle ändra sig, men det blir inte bättre. Ibland när jag ser något rörande på tv är det nära men ögonen blir bara lite blöta.
Det är svårt på din beskrivning att avgöra om det finns någon sjukdomsorsak till svårigheten att få fram tårar i ögonen eller om rör sig om något psykologiskt. Vissa människor har svårare att gråta av psykologiska skäl än andra, men oavsett det tycker jag att du i första hand ska kontakta din vårdcentralsläkare, som kan avgöra om du behöver en remiss till ögonläkare för specialistbedömning eller om det går att pröva enklare behandling.
Man kan få torra ögon av hög ålder och det är vanligare hos kvinnor än hos män. Det kan också komma av en reumatisk sjukdom som heter Sjögrens syndrom, som framförallt drabbar tår- och spottkörtlar. Då brukar man även ha besvärande muntorrhet. Torra ögon kan också vara en biverkning av olika mediciner, som antihistaminer (allergimedicin, rogivande medicin), läkemedel mot depression, parkinsonmediciner, blodförtunnande mediciner, blodtrycksmediciner och p-piller.
Det finns bra tårersättningsmedel som kan droppas i ögonen några gånger dagligen. Dessa kan köpas receptfritt på apoteket och man kan fråga apotekspersonalen vilket preparat som lämpar sig bäst beroende på hur torra ögon man har. Vissa av dessa produkter är också registrerade som läkemedel och kan då skrivas på recept och rabatteras som andra läkemedel inom läkemedelsförmånen.
Tårar har olika funktioner. De allra viktigaste är att hålla hornhinnan fuktig, minska friktion när ögat och ögonlocket rör sig och även att skölja bort sådant som lätt hamnar på hornhinnan och som kan skada ögat, till exempel hudflagor och växtdelar som kommer med vinden.
Tårvätskan är mycket speciellt sammansatt och består av tre olika skikt: ett lager slem, ett lager saltlösning och ytterst ett oljigt skikt som gör att tårarna avdunstar mindre snabbt. Utöver detta finns också ett ämne som bryter ner bakterier. Eftersom vi inte producerar lika mycket tårar på natten gör det att man kan känna sig torr i ögonen när man vaknar, särskilt om man sover utan att helt sluta ögonlocken.
Då man är äldre kan det också finnas risk att musklerna i ögonlocken blir svagare och det blir svårt att sluta ögonen. Då ökar risken för torra ögon. Ett sådant tillstånd kan korrigeras med en enklare operation.
Tårarna har hos oss människor även en helt annan funktion. Då vi reagerar på starka känslor, såväl positiva som negativa, kan vi reagera med gråt och då ökar mängden tårar med tusen gånger jämfört med hur mycket som tillverkas för att bara skydda våra ögon. Vi vet ju alla att gråten lättar på trycket och har en lugnande effekt, känslan kommer ut.
Det har gjorts mycket forskning på varför vi människor utvecklat denna funktion. Det finns forskare som säger att gråten rensar ut olika skadliga kemiska ämnen som har byggts upp under perioder av stress. Gråten är också ibland ett sätt att signalera till omgivningen att man är i behov av hjälp. Det kan vara smärta, sorg, olycka, ilska, men det kan också vara stark lyckokänsla bakom gråten eller att man bara är djupt berörd av något. Det är alltså nyttigt och renande att släppa fram gråten när kroppen behöver det.
I ditt fall kan det faktiskt också vara så att du med din långa livserfarenhet inte blir lika berörd som förr och tar saker och ting mer med ett upphöjt lugn, och därför inte gråter som förr. Du kanske kan “bevittna” det som sker omkring dig utan att dras med som du gjort innan. I så fall är det en helt normal utveckling efter att ha varit med om mycket.