Jag är 76 år och skulle vilja fråga om hälsenan. För ett år sedan var jag hos läkare för min hälsena. Beskedet jag fick var att det var inflammation i hälsenan. Jag fick tabletter, Diklofenak, vid första besöket.
Vid nästa besök skulle jag ha sjukgymnastik. Jag fick behandling plus stötvågsbehandling, men ingenting har hjälpt. Finns det någonting att göra åt detta? Jag har ont i benet varje dag och det är besvärligt. Jag har dessutom förslitningar i båda knäna.
Eftersom du har haft dina problem så pass länge misstänker jag att det i första hand inte rör sig om en vanlig hälseneinflammation, utan om en så kallad tendinos. Vid detta tillstånd, som ofta kan uppfattas som en “kronisk inflammation”, är egentligen inte orsaken en inflammation, utan smärtan är orsakad av förslitningar i hälsenan efter upprepade små slitskador.
Det som ligger bakom är långvarig, ensidig eller upprepad belastning av hälsenan. En orsak i just ditt fall kan vara förslitningen av knälederna, vilket kan leda till en ojämn belastning av dina hälsenor. Det som gör ont är nerver runt om och i hälsenan och blodkärl som växer in i själva hälsenan.
Eftersom tillståndet inte orsakas av inflammation hjälper inte Diklofenak särskilt effektivt, eftersom den medicinen i första hand verkar genom att dämpa en inflammation.
Stötvågsbehandling, som du har fått pröva hos sjukgymnasten, kan lindra besvären, men måste kombineras med så kallad excentrisk träning (bromsträning). Det innebär att man belastar hälsenan genom upprepade rörelser stående på tå. Det är viktigt att man gör detta trots att det gör ont, eftersom det är först då behandlingen visar sig ha effekt. Din sjukgymnast kan visa dig hur du ska utföra denna träning.
Det är också viktigt att se till att man har klackförhöjning inne i skon, som höjer upp hälen. Man ska ha detta i båda skorna. Man kan hitta dessa i välsorterade skoaffärer. Om man är överviktig ska man också försöka gå ner i vikt för att minska belastningen på hälsenorna.
I svåra fall av tendinos kan man operera genom att skala bort den ömmande vävnaden. Man räknar med att två tredjedelar blir besvärsfria, men det tar i allmänhet ganska lång tid av träning, oftast upp emot ett år efter operationen, innan man vet slutresultatet.
En annan ganska ny metod är så kallad skleroseringsbehandling, där man genom injektioner kan blockera de blodkärl som växt in i hälsenan. Fördelen med denna metod är att den är relativt enkel och ger snabbare resultat, men man behöver ofta upprepa behandlingen för att få varaktigt resultat. Man får dock inte ta blodförtunnande mediciner om man ska få denna behandling.
Det är vanligt att patienter frågar efter kortisoninjektion i eller kring smärtande hälsenor, men det ska man absolut undvika, eftersom risken är mycket stor att hälsenan då försvagas och går sönder.
Jag råder dig att tala med din läkare och sjukgymnast igen för att utröna om dina besvär handlar om tendinos.