Stämmer verkligen följande? Jag fick hem ett läkarformulär från Transportstyrelsen avseende förnyelse av min behörighet för busskörkort. Undersökande läkare påstod att min artros i höger axel menligt kunde påverka lämpligheten att köra buss i yrkesmässig trafik.
År 2008 har Transportstyrelsen skärpt reglerna för yrkestrafiken, påstod läkaren. Man måste vara stark i armar och axlar i den händelse att bussen måste utrymmas. Är det verkligen så? Läkaren har på intyget nämnt att en specialistläkare bör yttra sig i ärendet.
Ja, det besked du fått stämmer med gällande lagstiftning.
Läkarens bedömning av dina kroppsliga funktioner sker mot Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort. Reglerna ändras med jämna mellanrum beroende på vilka krav som finns i trafiken. De nuvarande reglerna är från år 2010 och där anges beträffande bedömning av rörelseförmåga att för innehav av taxikörkort eller busskörkort måste rörelseförmågan vara tillräcklig för att kunna hjälpa passagerare in och ut ur fordonet samt kunna hjälpa till med bilbältet.
Eftersom det nu är känt att du har en artros (ledförslitning) i axeln tror jag inte en specialistläkarbedömning är det mest optimala från körkortssynpunkt. Jag skulle istället rekommendera att du ber den läkare som skrivit första intyget att remittera dig till en legitimerad sjukgymnast eller en legitimerad arbetsterapeut som kan skriva ett intyg avseende din rörelseförmåga i axeln efter noggrann funktionsbedömning.
Detta intyg kan, tillsammans med ditt första intyg, skickas till Transportstyrelsen, som sedan gör en ny bedömning om kraven för busskörkortet anses uppfyllda. Det kan också vara så att Transportstyrelsen bestämmer att du med vissa intervall ska genomgå en ny undersökning av axeln för att du ska få behålla behörighet att köra buss.