Jag har väldiga besvär med nagelsvamp som inte vill försvinna. Svampen konstaterades av läkare på min vårdcentral, och jag blev då rekommenderad att köpa Loceryl på apotek.
Efter en behandling under ett halvår hade jag fortfarande problem. Läkaren sa, att det finns en receptbelagd medicin, men att det är mycket otrevliga biverkningar.
Nu är jag inne på min tredje omgång av Loceryl, och det verkar inte ge med sig. Det gäller finger- och stortånaglarna. Finns det något effektivt medel och vad är det för medicin och biverkningar som min läkare talar om?
Loceryl brukar fungera bra om mindre än hälften av nageln är angripen av svamp, så det troliga är att din nagel är mer angripen än så. Loceryl är receptfri. Behandlingstiden är lång, eftersom tånaglar växer mycket långsamt och det innebär åtminstone sex månaders behandling innan en ny frisk nagel växt fram. Fram till dess får man i regel ha den gamla sjuka nageln kvar.
Om endast själva nageln är drabbad kommer en normal nagel att växa ut igen. Men, om själva nagelroten också har blivit skadad, för att man haft svampen länge på nageln, får nästan aldrig den svampfria nya nageln ett normalt utseende.
Har din läkare tagit prov ifrån nageln och skickat för analys så att du säkert vet att det är svamp i nageln? Det är nämligen så att det bara är i cirka hälften av fallen då man misstänker nagelsvamp som det verkligen är fråga om svamp. Nageln kan alltså bli missfärgad och förtjockad eller fnasig av andra orsaker, till exempel olika hudsjukdomar såsom eksem eller psoriasis, rökning, om man använder skor som trycker på naglarna där man inte kan vicka på tårna ger tjocka tånaglar på grund av trycket, användning av mörka nagellack, om man inte använder underlack när man målar naglarna liksom om man använder uttorkande aceton då man tar bort nagellack.
Eftersom naglarna ofta blir sprödare eller ändrar tjocklek då vi blir äldre är det viktigt de får rätt vattenbalans.
Behandling med olja hjälper naglarna att förhindra uttorkning. Ett sätt att få finare naglar, och det gäller både tå- och fingernaglar, är att varje dag doppa ner naglarna i ett bad bestående av hälften paraffinolja och hälften mandelolja. Det kan man enkelt blanda själv genom att köpa dessa produkter på apoteket. Det är också viktigt att äta tillräckligt med kalcium som huvudsakligen finns i mjölkprodukter.
Om det nu är säkerställt att det verkligen är nagelsvamp du har , och det inte gett resultat trots långvarig behandling med Loceryl, kan din läkare överväga att skriva ut en tablett som heter Lamisil. Det finns också ett liknande läkemedel som heter Terbinafin. Man tar då en tablett dagligen i tre månader.
Det är riktigt, som din läkare säger, att det finns en viss risk för biverkningar framför allt på levern. Man ska därför vid behandling med Lamisil följa upp hur levern fungerar med regelbundna blodprover. Patienter behandlade med Lamisil-tabletter ska avbryta behandlingen och omedelbart kontakta sin läkare om det skulle uppstå något eller några av dessa symtom: oförklarligt ihållande illamående, minskad matlust, trötthet, kräkning, smärta i övre högre delen av buken, gulsot, mörk urin eller ljus avföring. Allvarliga biverkningar är dock lyckligtvis ovanliga hos i övrigt friska personer som inte har nedsatt leverfunktion.
Man måste också beakta att Lamisil-tabletter påverkar andra läkemedels nedbrytning i kroppen, till exempel depressionsmedicin, p-piller eller betablockerare, som bland annat används vid hjärtbesvär och högt blodtryck. Därför måste man vara särskilt försiktig om man har medicinsk behandling för andra åkommor.
Man bör inte heller använda tablettbehandling mot nagelsvamp om man är gravid eller ammar.