Jag är en 58-årig kille, som lider av solen. Jag tål den inte alls. När jag vistas ute strålar solen på mina händer och det svider. Vad ska jag ta mig till? Finns det något, till exempel någon salva på apoteket? Eller måste jag gå till vårdcentralen för att få recept?
Det vanligaste skälet till att huden svider och blir rodnad när man varit ute i solen är helt enkelt en brännskada (vanlig solbränna) orsakat av att huden fått för mycket UV-strålning (ultraviolett strålning). Då får huden rätt så omgående en rodnad och det gör ont, eventuellt får man även blåsor.
Jag misstänker dock att du tillhör den gruppen människor som kan drabbas av soleksem. Det är till skillnad från den vanliga brännskadan en överkänslighetsreaktion orsakad av kroppens immunförsvar mot solens UV-strålning. Soleksem syns inte omedelbart efter att du har vistats i solen, utan först som en försenad reaktion efter 1-3 dagar.
Soleksemet beror på en ökad känslighet mot solens UV-strålar, som får immunförsvaret i huden att reagera.
Solljuset består av två typer av UV-ljus. En del personer är överkänsliga mot typ A-strålar och andra mot typ B-strålar och slutligen är några överkänsliga mot båda typerna av ultraviolett ljus. Det kan vara svårt att veta själv vilken typ man är överkänslig mot.
Det bästa råd jag kan ge dig är att du, redan under våren då solen börjar titta fram, mer och mer använder solkräm med högt skydd, minst solskyddsfaktor 15, för båda UV-ljustyperna. Man kan sedan trappa ner till lägre solskyddsfaktor efter någon månad då huden och immunförsvaret börjat vänja sig vid UV-strålarna. Det är viktigt att smörja in solskyddsmedlet innan man går ut så att huden tagit till sig skyddet på bästa sätt. Du kan fråga på apoteket vilken receptfri solskyddskräm som ger bra skydd mot båda typerna.
Mer allmänna solråd är att undvika solen mitt på dagen mellan klockan 12-15, söka skugga, använda lätta kläder, ge skydd för huvudet samt tänka på att det är lättare att få mera UV-strålning vid vatten eller snö som reflekterar strålningen. Dessa råd gäller alltså inte speciellt vid soleksem utan för alla som vistas i solen och alltså för att undvika skadlig solbränna och för att huden inte ska åldras onödigt snabbt.
Om man väl drabbats av soleksem kan apotekets receptfria kortisonsalvor hjälpa. Det är då viktigt att inte utsätta sig för mer solljus utan låta huden vila några dagar.
För de allra flesta räcker råden som jag gett ovan och huden vänjer sig gradvis vid solljuset. Om man har svåra besvär kan man av sin vårdcentralsläkare få remiss till en hudläkare där man kan behandla med en viss typ av ljusbehandling som minskar känsligheten för UV-ljuset.