Är Waran bättre än Trombyl vid hjärtflimmer?

Min fråga handlar om min 92-åriga mamma, som för drygt fyra år sedan hade hjärtflimmer. Detta hävdes på sjukhuset som hon kom in till omgående....

Min fråga handlar om min 92-åriga mamma, som för drygt fyra år sedan hade hjärtflimmer. Detta hävdes på sjukhuset som hon kom in till omgående. Efter det fick hon medicin för hjärtrytm och blodtryck. Därefter var hon frisk i två år, fick sedan en liten stroke (utan men). Då blev hon ordinerad Trombyl.

 

För en tid sedan fick hon åter hjärtflimmer, men som varat för länge för att hävas på mekanisk väg. Nu ordinerades hon Waran och har sedan haft ett par kraftiga näsblödningar.

 

Finns flimret där hela tiden, eller kommer det och går? Är det rätt att hon ska äta Waran istället för Trombyl? Vi har diskuterat detta med läkare, som berättat om för- och nackdelar.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Förmaksflimmer betyder att hjärtat slår oregelbundet och ibland även snabbare än normalt. Hjärtats förmak pumpar då inte in den extra blodvolym på 25 procent i hjärtkammaren som behövs då vi till exempel anstränger oss. Man får alltså mindre ork, eftersom hjärtat får mindre blod att pumpa. Hjärtat och pulsen går i otakt, kan man säga. Förmaksflimmer är vanligare hos äldre personer än yngre.

 

Vilka besvär man får är beroende på hur fysiskt aktiv man är. Vid mycket aktivitet kan pulsen slå snabbare än normalt. Äldre som inte rör sig så mycket kanske inte märker av något annat än att pulsen är ojämn.

 

Den största risken med förmaksflimmer är att det kan bildas blodpropp i hjärtat som kan föras vidare, exempelvis till hjärnan och orsaka en stroke. Därför rekommenderar man att nästan alltid sätta in behandling antingen med det starkaste blodförtunnande läkemedlet Waran eller ett nyare läkemedel som heter Pradaxa, som har samma proppförebyggande effekt men mindre risk för biverkningar. Nackdelen med det nya preparatet är framför allt att man har begränsade möjligheter att snabbt stoppa den blodförtunnande effekten om det skulle behövas, till exempel vid en akut operation. Pradaxa är dessutom dyrare än Waran.

 

Hos personer yngre än 65 år tycks risken för stroke vara mindre vid förmaksflimmer, varför man då kan överväga att istället använda Trombyl.

 

Förmaksflimmer kan vara bestående eller komma och gå. Den senare varianten kallas paroxysmalt förmaksflimmer. Även om din mammas förmaksflimmer tidigare tycks ha varit av övergående typ verkar det nu som om det blivit bestående.

 

Utifrån detta bedömer jag att din mamma har fått det blodförtunnande läkemedlet Waran enligt de senaste rekommendationerna från Läkemedelsverket, då hon som äldre person, som även drabbats av en stroke, har särskilt hög risk att drabbas av en ny blodpropp. Det är mycket viktigt att hennes blodförtunnande effekt av Waran kontrolleras regelbundet med blodprovskontroller. Undersökningar har visat att äldre personer ofta är underbehandlade, det vill säga inte får tillräcklig blodförtunnande effekt! Personer med förmaksflimmer som är äldre än 65 år och som haft stroke, har diabetes eller högt blodtryck samt hjärtsvikt har särskilt stor risk att drabbas av blodpropp. Trombyl, som är acetylsalicylsyra, anses inte minska blodproppsrisken så effektivt som Waran, men har lika stor risk för biverkan i form av blödningar. Därför har man nu beslutat att inte använda Trombyl i första hand för äldre personer.

 

Näsblödningar och blåmärken är tyvärr naturliga biverkningar av blodförtunnande mediciner. Din mamma kanske har torra slemhinnor i näsan, vilket bidrar till att hon lättare får näsblödning. Med åldern minskar många av kroppens slemhinnors förmåga att bilda sekret och fukt av olika slag. Om man är torr i näsan och inte har någon underliggande sjukdom ska man dricka ordentligt med vätska.

 

Att titta över sina mediciner är viktigt. Det finns en spray som heter Nozoil med sesamolja som är framtagen för nästorrhet och som vissa anser hjälper bra. Den kan man köpa receptfritt på välsorterade apotek. En remiss till en öron-, näs- och halsläkare kan rekommenderas för en bedömning om hon kan vara i behov av att bränna lättblödande blodkärl. Det är också viktigt att man regelbundet kontrollerar att den blodförtunnande effekten inte är för kraftig.

Scroll to Top