Jag är 65 år och får ibland kramper bakom bröstbenet som strålar upp mot käken. Ibland är det på höger sida.
Men oftast till vänster och ut mot vänster arm och fingrar. Jag får snabbare puls, högre blodtryck och yrsel. Det håller i sig cirka 1–15 minuter och det hjälper om jag lägger mig ner och vilar.
Jag hade för fyra år sedan en stroke då man kollade mitt hjärta och förde ner något via svalget för att se baksidan av hjärtat. Vi tittade på en datorskärm där det var blått, rött och grönt. Läkaren förklarade att det läckte någonstans. Jag är väldigt osäker på vad detta var. Var det ultraljud eller fotografering som gjordes?
Jag var hos läkare i veckan eftersom jag är orolig för mina kramper men han verkar inte bry sig så mycket och menade att EKG var okej. Ska jag stå på mig eller kan jag ta det lugnt?
Dina besvär, så som du beskriver dem, måste tas på allvar. Kramper i bröstet kan ha många olika orsaker, men det allra viktigaste är att utesluta att det har med hjärtat att göra.
Om man plötsligt drabbas av kramper i bröstet på det sätt du beskriver talar mycket för att det är fråga om kärlkramp, eller angina pectoris på medicinskt språk. Om man har kärlkramp är det vanligt att man, som du beskriver, får tryck över bröstet, andfåddhet som kommer plötsligt, en känsla av att det är trångt i bröstet och smärta i bröstet som ibland strålar ut i en arm, halsen, ryggen eller underkäken.
Man ska alltid ringa 112 och absolut inte vänta hemma om man har en stark, tryckande eller krampartad smärta i bröstet som varar i mer än 15 minuter och som inte har en naturlig förklaring, samtidigt som man känner sig andfådd, kallsvettig eller har oregelbundna hjärtslag.
Har man kärlkramp som har varit oförändrad de senaste två månaderna kallas det stabil kärlkramp. Om man däremot har en kärlkramp, som kommer redan efter lätt ansträngning, till och med i vila, kallas det instabil kärlkramp. Även kärlkramp som snabbt har försämrats kallas för instabil. Det kan vara tecken på begynnande hjärtinfarkt, och man ska därför undersökas och behandlas på sjukhus.
Om man har kärlkramp då och då kan faktiskt EKG-undersökningen i vila vara helt normal. Det utesluter alltså inte kärlkramp och är en otillräcklig undersökning i detta fall. Om det rör sig om nyupptäckt kärlkramp eller kärlkramp som ändrat sig, men där EKG är antingen normal eller svårbedömd, krävs ett så kallat arbets-EKG, då man utsätter hjärtat för arbete, oftast på en motionscykel. Det finns också möjlighet att göra andra specialundersökningar för att klarlägga om det kan vara kärlkramp.
Om besvären yttrar sig på ett typiskt sätt för kärlkramp och är av den stabila typen kan man omedelbart pröva särskilda kärlkrampsmediciner, båda för akut bruk då smärtan uppkommer och förebyggande mediciner.
Be din läkare om en remiss till ett arbets-EKG och även recept på snabbverkade läkemedel mot kärlkramp (exempelvis Nitroglycerin spray eller tabletter att lägga under tungan) att ta när du upplever bröstsmärta. Om smärtan släpper talar detta starkt för att det är fråga om kärlkramp.
Angående din fråga om ultraljudsundersökningen, där du såg olika färger på en datorskärm, var det sannolikt fråga om en mätning av en hjärtklaff som läcker. En läckande hjärtklaff brukar följas upp med något års regelbundenhet för att i tidigt skede upptäcka om hjärtat belastas ogynnsamt av detta.
Ja, jag tycker du ska stå på dig och snarast få dina besvär utredda även med arbets-EKG och i samråd med din läkare testa snabbverkande medicin som jag nämnt ovan.