Hur ska jag göra för att kunna slappna av?

Jag är en 42-årig man med enorma avslappningsbesvär. Jag har svårt att sitta stilla till exempel framför tv-n. Har fått diagnosen Tourettes syndrom år 2001....

Jag är en 42-årig man med enorma avslappningsbesvär. Jag har svårt att sitta stilla till exempel framför tv-n. Har fått diagnosen Tourettes syndrom år 2001. Dessutom har jag väldiga spänningar i huvudet som jag fått när jag ansträngt mig för mycket. Detta gör mig deprimerad, speciellt på kvällar. Går det att göra något åt detta?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är viktigt att i första hand utesluta att du har en depression på grund av din nedstämdhet. Det är inte så ovanligt att man har en ökad risk för depression då man har Tourettes syndrom. Mitt råd till dig är att söka hjälp på närmaste vårdcentral för att berätta om hur du känner. Skulle det vara en depression går den att behandla.

Man anser att Tourettes syndrom är en funktionsnedsättning i hjärnan som beror på en obalans i en liten del av hjärnans signalsystem. Det allra vanligaste är att det startar i tidig ålder, oftast kring sjuårsåldern, men ibland ser man, som hos dig, att det kan starta även i vuxen ålder. De vanligaste besvären vid Tourettes syndrom är att man har ofrivilliga muskelrörelser, så kallade tics, ofta i ansiktet, vilket leder till ryckningar och grimaser som ofta flyttar sig till halsen, skuldrorna och överkroppen.

Andra tidiga symtom brukar vara ryckningar i en arm eller ett ben. Det kan då, som du beskriver, vara svårt att sitta stilla och koncentrera sig på något. Ibland kan det också vara olika ofrivilliga ljud som finns med i symtomen. I tidiga skeden kan det vara harklingar eller andra läten men också ord eller meningar, och allt detta händer alltså utan att man vill det.

I behandlingen av Tourettes syndrom använder man sig av olika sätt att komma åt problemet. Det allra viktigaste är kognitiv beteendeterapi. Det handlar om att lära sig leva med sina symtom gentemot omgivningen och inte låta sig begränsas. Att lära sig i vilka situationer som besvären uppkommer eller blir sämre. En avslappnad attityd till symtomen gör ofta att de ofrivilliga rörelserna eller ljuden blir mindre framträdande. Avslappningsövningar och meditation brukar fungera. Det är bra att undvika andra störande moment, exempelvis ljud, ljus och rörelser, då man behöver koncentrera sig på en uppgift. Kanske är det därför som du har svårt att sitta stilla då du tittar på tv. Så kallad omvänd habituell terapi brukar också vara framgångsrik, det vill säga att man hittar avledande rörelser som minskar ticsen.

Med åren brukar många utveckla en förmåga att dölja sina tics bland folk och låta dem bryta ut när de är ensamma. I de flesta fall går det också att lindra besvären med mediciner som Risperdal och Haldol. Det är också viktigt att omgivningen, till exempel på en arbetsplats, är förstående och känner till problemen så att beteendet inte missförstås.

Man forskar intensivt på andra behandlingsmetoder. En intressant behandling är repetitiv transkraniell magnetisk stimulering. Patienten har då en platta med en magnetspole placerad på huvudet. Från den avges gång på gång ett magnetfält genom kraniet, vilket i sin tur ger upphov till elektriska urladdningar inuti hjärnan. Urladdningarna ökar blodomloppet, vilket i sin tur skapar ökad ämnesomsättning och balans mellan de olika signalsubstanserna i hjärnan.

Man har också försökt med elektrisk hjärnstimulering då en pacemaker opereras in i hjärnan och ska sitta kvar där för att ge lagom mycket stimulering för resten av livet.

Be gärna din vårdcentralsläkare om remiss till neurologspecialist för diskussion om vilka alternativ som kan vara aktuella för dig.

Scroll to Top