Hur skyddar man sig mot skivepitelcancer?

För ett par veckor sedan togs en förhårdnad ovanför knävecket bort i sin helhet. Ska på kontroll om cirka ett halvår. Förändringen kallas för skivepitelcancer....

För ett par veckor sedan togs en förhårdnad ovanför knävecket bort i sin helhet. Ska på kontroll om cirka ett halvår. Förändringen kallas för skivepitelcancer.

 

Vad är skivepitelcancer? Hur skyddar man sig och finns någon medicin mot detta? Den medicinering jag har sedan flera år är Levaxin 125 mg eller 150 mg varannan dag samt Imurel 50 mg varje dag (mot reumatoid artrit). Är rök- och spritfri och utan droger.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Så bra att din hudcancer är fullständigt borttagen. Då är du med största sannolikhet botad från den nu. Man brukar göra efterkontroller, dels för att se att den borttagna förändringen inte kommer tillbaka även om det i ditt fall är ovanligt, dels för att se att man inte får nya misstänka förändringar på huden på annat ställe som behöver tas bort.

 

Huden består av tre olika lager: överhuden, läderhuden och underhuden. Det är i överhuden skivepitelcellerna finns, som bildar den hårda skyddande hudytan. Solens ultravioletta strålar kan skada hudens celler så att de börjar dela sig okontrollerat. Då har man fått hudcancer. De vanligaste typerna av hudcancer är skivepitelcancer och basalcellscancer. Minst vanligt är malignt melanom, men den är också den allvarligaste, eftersom den har störst risk att kunna sprida sig i kroppen.

 

Skivepitelcancer uppkommer allra ytligast i huden, men om den får finnas kvar länge kan den även växa på djupet och riskera att sprida sig. Det är oftast på solbelysta områden som man får skivepitelcancer, vilket innebär i ansiktet, på handryggar, särskilt hos kvinnor på benen och hos män på bröst, mage eller rygg. Det återspeglar helt enkelt våra solvanor och de hudytor vi utsätter för solljuset. Risken att få skivepitelcancer ökar ju äldre man blir. Barn och ungdomar får aldrig sjukdomen och den är mycket ovanlig före 40-årsåldern.

 

Det bästa skyddet mot skivepitelcancer liksom andra hudtumörer är att sola med måtta, använda solskydd samt vara observant på eventuella förändringar på huden som man inte känner igen. Det är huvudsakligen solvanorna som barn och i tonåren som är särskilt viktiga, eftersom det tar många år för huden att utveckla hudcancer. Om man använder läkemedlet Imurel, som dämpar immunförsvaret i behandlingen av reumatism, finns det en liten ökad risk att få hudcancer, så därför är det viktigt att vara observant på eventuella förändringar på huden. Levaxin påverkar inte hudcancers förekomst.

 

Det finns ingen medicin som skyddar mot skivepitelcancer. Det som främst används i tidiga stadier är frysning av tumören, skrapning samt bränning. Om cancern visar tecken på djup växt måste den skäras bort och skulle någon lymfkörtel också vara drabbad i närheten måste den även tas bort.

Scroll to Top