Hur blir jag kvitt vinterns nysningar?

Jag är 64 år och fick under förra året konstaterat att jag har björkpollenallergi. Har aldrig haft detta problem tidigare. Fick även konstaterat att jag...

Jag är 64 år och fick under förra året konstaterat att jag har björkpollenallergi. Har aldrig haft detta problem tidigare. Fick även konstaterat att jag hade sned skiljeväg i näsan och opererades för detta i maj.

 

Jag berättade också om mina problem under vinterhalvåret då jag nyser och fräser hela tiden. Det är jättejobbigt och det kan gå åt 100-150 näsdukar om dagen. Läkaren sa till mig att jag troligtvis har köldallergi.

 

Jag har dessutom svår sömnapné och sover med mask på nätterna. Kan jag göra något för att må bättre?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Att man har snuva när det är kallt tycker inte jag låter som köldallergi. Din läkare har rätt i att de som har pollenallergi har större risk att drabbas av köldallergi. Sådan allergi drabbar i första hand huden och brukar inte ge symptom som rinnande snuva. Vid köldallergi får man klåda, rodnad, hudsvullnad som orsakas av ämnet histamin, vilket normalt finns i huden men frisätts då huden utsätts för kyla.

Inte bara kall luft utan även svettning som kyler av huden kan orsaka besväret. Varför man får köldallergi vet man inte, även om ett litet antal av dem som har det tycks ha en ärftlig variant.

Det troligaste är att du har drabbats av “rinnsnuva”, som är en kronisk snuva (kronisk rinit), det vill säga en kronisk inflammation i nässlemhinnan som orsakar besvären med snuva. Det beror i detta fall inte på en infektion som det gör vid vanliga förkylningar. Det är i stället en form av överkänslighet i nässlemhinnan med ökad slembildning och är vanligast hos äldre personer. Det är dock viktigt att göra en allergitest, till exempel mot kvalster och mögel, som kan ge liknande besvär och som vanligen ger mest besvär på vintern. Det kan man göra genom ett enkelt blodprov på sin vårdcentral.

Om det rör sig om en kronisk inflammation i nässlemhinnan, som inte beror på allergi, får man oftast god hjälp att behandla med en särskilt typ av nässpray som minskar slemproduktionen. Exempel på sådan receptbelagd medicin är Atrovent Nasal.

 

Om det däremot efter test visar sig att det rör sig om allergi ska man istället använda kortisonsprej som finns som receptfritt läkemedel, exempelvis Rhinocort Aqua. Det finns också kortisonsprej på recept. Man kan även pröva att behandla med receptfri antihistamin-medicin i tablettform, som Clarityn, Zyrlex eller Cetirizin.

 

Tänk också på att när man är utomhus och det är kallt ökar mängden tårvätska i ögonen som rinner ut via kanaler i näsan. Detta är faktiskt ett hälsotecken att ögat fuktas ordentligt när det är kallt.

 

Varning! Det är viktigt att inte utan diagnos och på egen hand behandla med vanliga näsdroppar, som man använder vid kortvariga förkylningar, till exempel Otrivin, Nasoferm, Nezeril eller Iliadin. De kan redan efter ett par veckors kontinuerligt bruk ge upphov till en kronisk nästäppa, som kan vara svår att bli av med. Dessa mediciner ska bara användas tillfälligt vid kortvariga förkylningar för att exempelvis kunna sova bra på natten när det är som värst.

Scroll to Top