Jag har en diffus värk i bröstryggen, den bakre vänstra delen i midjehöjd. Har varit hos min läkare som undersökt mig och hittat det smärtande stället. Jag magnetröntgades men det fanns ej några “fynd”. Även njurarnas funktion kollades via urinprov och var utan anmärkning.
Jag är en kvinna på 51 år, har fött två barn och har i många år haft problem med mina muskler. Jag får ofta ont i nacken och skulderbladspartiet (har magnetröntgat nackryggen där en kotförskjutning konstaterats vid femte kotan och är behandlad av sjukgymnast där). Det känns även i knän och fotleder, mest när jag reser mig från sittande eller liggande, men det går över efter ett tag.
Min läkare tror att det är muskler som orsakar värken. Just värken i bröstryggen har jag haft i cirka ett år nu. Min läkare kan inget mer göra, säger hon.
Jag styrketränar, cyklar och dansar. Jag tränar cirka fem gånger i veckan och det går bra, under träning har jag inte ont. Jag blir inte bättre av att inte träna, vilket jag har försökt också, snarare tvärtom.
Utifrån din beskrivning bedömer jag att din läkare har gjort vad hon kan för att utesluta allvarliga bakomliggande orsaker till din värk och på så sätt gjort en rimlig bedömning att det är dina muskler som gör ont. Jag bedömer att någon ytterligare undersökning utifrån det du berättat inte är nödvändig.
Men ditt problem med besvärlig ryggvärk och oron kring detta kvarstår. Det du beskriver är inte en helt ovanligt. Den allra vanligaste orsaken till ryggvärk är att ryggen utsätts för långvarig, ensidig belastning. Det framgår inte av din fråga vad du arbetar med och det är viktigt för läkaren att känna till för att kunna bedöma din värk.
Beroende på vilken motståndskraft mot belastning vi har ärvt tål vi också olika mycket. Även andra saker som svaga och otränade muskler, övervikt och rökning påverkar risken att drabbas av långvariga ryggsmärtor. Man ska inte heller glömma bort att alltför ensidig belastning, särskilt i kombination med stress på arbetsplatsen har stor betydelse. Rekommendationen är att man rör på sig åtminstone en gång i timmen om man har ett stillasittande arbete, så kallad pausgympa.
Det är mycket bra att du tränar både styrketräning samt annan så kallad “lågaktiv” träning, dit man räknar cykling, gång, dans eller simning. Det spelar ingen roll hur gammal man är, alla får effekt av träning.
Det är viktigt att komma ihåg att även om ryggens muskler förstås är viktiga att träna så är det lika viktigt att stärka framsidan av kroppen, det vill säga bröstkorgens och magens muskler för att ryggen ska få rätt läge.
Det kallas med en gemensam benämning för bålstabiliserande muskler. Därför kan jag rekommendera att du går till en sjukgymnast som kan ge goda råd om hur du uppnår bra muskelbalans i bålen.
Ibland kan åtgärder i den egna vardagen minska ryggvärken och här är en del saker man kan tänka på:
• Har du mjuka och sköna skor?
• Sitter du länge i samma ställning på jobbet? Företagshälsovårdens sjukgymnast kanske kan komma och ge tips.
• Tränar du magmusklerna lika mycket som ryggen?
• Röker du?
• Kan det ha med stress att göra? Behöver du leva livet lite lugnare?
• Har du testat en ryggskola? Fråga om detta hos sjukgymnasten på företagshälsovården eller din vårdcentral.